У польських соцмережах поширюють фейк, що “українці лізуть до влади в Польщі”

У польських соцмережах поширюють фейк, що “українці лізуть до влади в Польщі”

Укрінформ
Двоє польських активістів з проросійськими поглядами напередодні місцевих виборів вдалися до брехні

Польські активісти з проросійськими поглядами у Facebook  і Twitter поширюють фото сітілайта з політичною агітацією, яке було зроблене у польському місті Ченстохова. На ньому –плакат із зображенням кандидатки у депутати місцевого парламенту Анни Тимошенко виконаний у блакитному, жовтому та білому кольорах. Автори дописів стверджують, що таким чином, “українці лізуть до влади в Польщі”.

Дописи швидко підтримали проросійські боти у Twitter  і TikTok, а також польськомовні російські ЗМІ та телеграм-канали.

Це фейк. Анна Тимошенко – полька, її дівоче прізвище – Мєльчарек. Прізвише Тимошенко вона взяла у шлюбі.

Анна вже понад дев’ять років працює у муніципальній компанії INVEST IN CZĘSTOCHOWA, яка входить в структуру міської ради, а з 2018 року очолює цю компанію.

Вона балотується до міської ради від партії чинного мера Ченстохови Кшиштофа Матиящика. Місцеві вибори у Польщі відбудуться у два тури 7 і 21 квітня 2024 року.

Біло-жовто-блакітні кольори на агітаційному плакаті – це кольори прапору міста Ченстохова, а не прапору України.

Крім того, жовтий і блакитний – це кольори регіону Сілезія (Шльонск – пол.), де розташоване місто Ченстохова.

Цей прапор схожий на український, відмінність полягає в іншому розташуванні кольорів: у прапора Сілезії жовта смуга розташована зверху, блакитна – знизу.

На Марші незалежності у Польщі (традиційний марш, який щороку проводять польські націоналістичні сили) 11 листопада 2016 року агресивні націоналісти з проросійськими поглядами вихопили прапор в інших маніфестантів, які приїхали із Сілезії, і спалили його, прийнявши за український. 

Якби Анна Тимошенко була українкою, вона б не змогла балотуватись до польських органів влади. Згідно із польським законодавством, іноземці мають право балотуватись у муніципальні ради польських міст, але за умови, якщо вони мають громадянство ЄС або Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Одним з авторів фейку є Єжи Тиц. Він називає себе польським істориком, але вже не один рік мешкає в Росії. Там він створив громадську організацію під назвою “Курськ”, яка займається популяризацією російської пропагандистської версії історії Другої Світової війни.

Єжи Тица часто цитують російські державні ЗМІ.

Іншим джерелом розповсюдження фейку про “українську кандидатку у депутати” стала ультраправа польська політична діячка Кайя Ґодек https://en.wikipedia.org/wiki/Kaja_Godek. Вона відома тим, що виступає за заборону абортів та проти представників ЛГБТ спільноти. Ґодек пов'язана з партією “Конфедерація”, представники якої неодноразово виступали з проросійськими наративами та причетні до блокування польсько-українського кордону.

У листопаді 2023 року вона закликала повернути Львів Польщі, підтримуючи російський пропагандистський наратив про те, що Польща начебто хоче захопити західну частину України.

Раніше у Польщі в соцмережах поширювали фейк про українських поліцейських на протестах фермерів.

Андрій Оленін, Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-