Роспроп продовжує штампувати фотопідробки з німецькими тракторами

Роспроп продовжує штампувати фотопідробки з німецькими тракторами

Укрінформ
Протести фермерів давно закінчилися, а пропагандисти все домальовують антиукраїнські плакати

Російське пропагандистське ЗМІ Sputnik, спрямоване на іноземну аудиторію, на своїй сторінці у соцмережі X поширює фото трактора, на якому нібито прикріплено плакат “Heute Panzer. Morgen Flugzeuge. Übermorgen unsere Söhne” (“Сьогодні танки. Завтра літаки. Післязавтра наші сини”). У дописі до фото йдеться, що таким чином німецькі фермери протестують проти “залучення Німеччини у конфлікт в Україні”.

Це фейк. Цей трактор брав участь у загальнонімецькому протесті фермерів восьмого січня 2024 року. Світлина, яку публікують пропагандисти була зроблена у Берліні під час протестів фермерів, але плаката, про який йдеться у дописі, на тракторі не було.

Нам не вдалось знайти оригінальне фото, яке взяли за основу своєї підробки пропагандисти, але за допомогою зворотного пошуку ми знайшли щонайменше дві світлини цього самого трактора та два відео. І на жодному з них немає фейкового плакату.

На інших світлинах ми бачимо той самий червоний трактор, який має номер 175, наклейки зі світлофором – символом протесту, блакитно-білим біотуалетом позаду кабіни та банером на ковші з написом “Beiß nie die Hand die dich füttert”, що перекладається "Не кусай руку, яка тебе годує"(це німецьке прислів’я).

Фото цього трактору облетіло увесь світ, але світлина з новим плакатом з'явилася лише 5 березня 2024 року у соцмережі російського ЗМІ через майже два місяці після акції протесту.

Також слід зазначити, що інші фото цього трактору використовували пропагандисти з Russia Today для ілюстрації протестів фермерів у Румунії.  

Крім того, слід зазначити, що німецькі фермери протестували 8 січня проти скасування субсидій на дизельне паливо для сільхозвиробників і не висували якихось політичних вимог, в тому числі припинення постачання військової допомоги Україні.

Російська пропаганда вже не вперше намагається використати протест фермерів у Німеччині для створення фейків.

Андрій Оленін, Ольга Танасійчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-