Росія запустила ряд фейків про дівчат-підлітків у ЗСУ

Росія запустила ряд фейків про дівчат-підлітків у ЗСУ

Укрінформ
Пропагандисти видають заняття із цивільним населенням за підготовку дітей до війни

Кремлівські телеграм-канали поширили інформацію про те, що в Україні нібито набирають неповнолітніх дівчат в армію, зокрема у 119-й окремій бригаді Сил територіальної оборони ЗСУ планують сформувати цілий батальйон із бійців жіночої статі від 16 до 30 років, які будуть задіяні на передових позиціях. Як підтвердження пропагандисти додали фото українських дівчат зі зброєю.

Це фейк. Інформація щодо призову неповнолітніх суперечить українському законодавству, зокрема до війська не можна долучитися й добровільно, якщо особа не досягла 18 років.

Фото ж пропагандисти взяли із занять для цивільного населення, яке проводилося 119-ю окремою бригадою Сил ТРО ЗСУ і ГО «Активне суспільство України».

Про те, що інформація, яку поширив кремлівський телеграм-канал, є фейком, повідомили й представники військового формування на своїй офіційній сторінці у Facebook.

Задля просування наративу про неповнолітніх дівчат у лавах ЗСУ пропагандисти паралельно запустили ще один фейк. Вони стверджують, що Львівський обласний штаб національно-визвольного руху «Правий сектор» нібито проводить заняття з дівчатами-підлітками з 14 років, а потім ці діти буцімто відправляються на фронт. Як підтвердження було використано фото з офіційної сторінки організації з допису про вишкіл, який було присвячено пам’яті героям Небесної Сотні.

Насправді ж в дописі чітко вказано, що цей вишкіл організовано виключно для повнолітніх.

У коментарі Укрінформу представник львівського штабу «Правого сектору» наголосив, що до таких занять залучаються тільки повнолітні: «Люди до 18 років мають вчитися, а не воювати. Підготовка до війни може вплинути й на розвиток психіки неповнолітнього. Окрім цього, ми проти, щоб люди з 18-25 років йшли воювати, якщо в цьому, звичайно, немає нагальної потреби. На подібних вишкілах наші фахівці пояснюють правила поводження зі зброю, проводять заняття з тактичної медицини тощо».

Росія не вперше запускає фейки про те, що в Україні відправляють на війну неповнолітніх.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-