Роспроп вигадав мобілізацію неповнолітніх дітей-сиріт в Україні

Роспроп вигадав мобілізацію неповнолітніх дітей-сиріт в Україні

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти проводять інформаційну кампанію проти навчально-виховного центру «Гайдамацька січ»

Минулого тижня російські телеграм-канали і ЗМІ активізували інформаційну кампанію про мобілізацію дітей до лав Збройних сил України. Спершу вони повідомили, що в 103-тю окрему бригаду ТРО ЗСУ нібито призвали перших підлітків, підготовлених у навчально-виховному центрі «Гайдамацька січ». За їхньою інформацією, цей центр буцімто призначений для навчання дітей-сиріт мінімальних навичок військової підготовки. Одним із тих, кого нібито мобілізували, є 17-річний юнак з позивним "Юнга". Через кілька днів росіяни вирішили підкріпити цей наратив новиною про те, що мобілізація неповнолітніх до вподоби командиру 103-ї бригади ТРО ЗСУ і наразі з них  готують уже майже цілий взвод.

Допис проілюструвано фотографією буцімто цих юнаків. Пропагандисти також повідомили, що мобілізацію неповнолітніх проводять  командир 103-ї окремої бригади ТРО ЗСУ Валерій Курко і керівник навчально-виховного центру "Гайдамацька січ" Вадим Арнаут, який також служить у 103-й окремій бригаді ТРО ЗСУ.

Це фейк. У коментарі Укрінформу керівник центру В. Арнаут повідомив, що діяльність навчально-виховного центру «Гайдамацька січ»  спрямована на  всебічний розвиток та національно-патріотичне виховання дітей та юнацтва.

«У цих напрямках ми працюємо із закладами освіти, а також проводимо багато своїх заходів. Що стосується таборів-вишколів, то з початку повномасштабного вторгнення центр працює в основному з нашими постійними вихованцями», - наголосив він. 

Арнаут також повідомив, що потрапити до центру не так вже і просто, а робота ведеться з невеликими групами, в які можна записатися тільки після серйозної співбесіди з батьками.

«Таборовиків із позивним «Юнга» у нас ніколи не було. Частина наших вихованців сьогодні дійсно зі зброєю в руках боронять нашу країну. Але наймолодшому з них 21 рік. Варто наголосити, що всі вони несуть службу в елітних силових підрозділах», - підсумував він.

На те, що росіяни поширюють фейкову інформацію про «Гайдамацьку січ», вказує і той факт, що фото, яке вони використали для ілюстрації мобілізованих дітей-сиріт, було взято з сайту Київського військового ліцею імені Івана Богуна.

Раніше російська пропаганда вже намагалася дискредитувати українські патріотичні організації.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-