Росфейк про американське місто Одеса: “перейменування” через війну в Україні

Росфейк про американське місто Одеса: “перейменування” через війну в Україні

Фактчек
Укрінформ
Пропагандисти поширюють підроблений ролик ніби від телеканалу ABC News

Жителі міста Одеса (Odessa), яке знаходиться в американському штаті Техас, нібито вирішили перейменувати місто, щоб позбутись його “російської” назви через війну в Україні. Про це пишуть кремлівські ЗМІ, z-телеграм-канали та розмішують ролики російські користувачі Тік-Току.

Посилаються пропагандисти на відео, яке буцімто “зняте” журналістами американського телеканалу ABC News. Ролик зроблений із нарізки кадрів, де, зокрема, можна побачити людей, які готуються до виборів, а також чоловіка у ковбойському капелюсі на тлі автівок з прикріпленими до них прапорами США та України. На ці кадри накладено текст, в якому власне і розповідається, що через війну росії проти України жителі американської Одеси готуються до референдуму зі зміни «російської» назви міста. У своїх повідомленнях пропагандисти резюмують: тож у США вважають українську Одесу російським містом.

Це відео – підробка. На офіційному сайті ABC News та сторінках каналу у YouTube, Twitter, Instagram та Facebook такого відео немає. Інформації про підготовку до перейменування міста немає і на офіційному сайті мерії техаської Одеси. Про цю “новину” не написало жодне національне американське видання, як і місцеве регіональне ЗМІ, що висвітлює події агломерації Мідленд, до якої входить Одеса.

Відео було створено із кількох різних роликів, які можна знайти у YouTube. Так, для зображення підготовки до голосування за “зміну назви міста” використано випуск новин техаського телеканалу WestNews9 за жовтень 2022 року. В оригінальному відео розповідалось про те, що була усунена помилка при достроковому голосуванні на виборах членів шкільної ради в місті Мідленд.

Частина кадрів із сфабрикованого відео повністю збігаються кадрами з оригінального ролика. В обох відео ми, зокрема, бачимо кімнату для голосувань із зіркою, апарати для голосування та синій пікап, який проїжджає перед автівкою білого кольору.

Ще одну частину ролика пропагандистів було взято з відео 2019 року. Його авторами є організація Backyard Bull Riders, яка проводить родео у містах Техасу. Кадри, використані для ілюстрації того, що події відбуваються в саме Одесі взяті з перших 15 секунд з ролика про родео в Одесі.

В оригінальному та сфабрикованому відео ми бачимо ідентичні кадри водонапірної вежі з написом “Odessa”, зображення стадіону з американського футболу на якому грає місцева шкільна команда та стелу, стилізовану під нафтову вишку 30-х років ХХ століття.

Раніше роспроп погрожував Європі високою ціною на паливо і розповсюджував фейкову “соціальну рекламу” про енергетичну кризу, яку зняли у Підмосков’ї.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-