У Нацбанку не вбачають загрози у коливанні курсу гривні

У Нацбанку не вбачають загрози у коливанні курсу гривні

Укрінформ
Національний банк вважає, що динаміка коливання гривні на валютному ринку є цілком безпечною та має ринкові передумови.

Про це на брифінгу сказав голова Національного банку України Андрій Пишний, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ті коливання (курсу - ред.), які ми зараз спостерігаємо, не несуть жодної загрози. Ця динаміка є цілком безпечною і обумовлена ринковими передумовами", - сказав Пишний.

Він нагадав, що наразі ринок перебуває в умовах керованої гнучкості, що передбачає відповідні курсові коливання під впливом попиту і пропозиції.

"Поступово повертаємось до тих звичних параметрів, які існували до війни. Так, за участі і присутності Національного банку, <...> щоб убезпечити ринок від надмірних коливань", - зауважив Пишний.

Читайте також: Бізнес посилив позитивні очікування ділової активності - Нацбанк

Також у Нацбанку пояснили причину незначної девальвації курсу гривні.

"Із другої половини березня активізувались видатки уряду, це було зумовлено отриманням міжнародної допомоги<...> Це вплинуло на співвідношення між попитом і пропозицією на ринку і зумовило девальваційні процеси. Водночас ситуація на валютному ринку лишається контрольованою", - сказав заступник голови Національного банку України Юрій Гелетій.

Він підкреслив, що Національний банк є активним учасником на ринку і готовий згладжувати надмірні коливання. Більше того, є достатній запас золотовалютних резервів.

"Ми спостерігаємо позитивні тенденції на ринку щодо збільшення його глибини. Понад 50% операцій на ринку відбуваються без участі Національного банку. В кількісному вимірі - це понад 100 млн дол. на день. У січні - це було 60 млн (дол. - ред.), зараз - це понад 100 млн. Це також чинники, які сприяють контрольованості і стійкості ринку. Нацбанк контролює ситуацію, тому немає жодних підстав для занепокоєння", - зазначив заступник голови НБУ.

Як повідомлялось, Національний банк України ухвалив рішення з 3 жовтня 2023 року перейти до режиму керованої гнучкості обмінного курсу. Фіксований курс 36,5686 грн за долар США діяв в Україні з кінця липня 2022 року до 3 жовтня 2023 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-