Альтернативний морський коридор дав нові можливості металургам - Гетманцев

Альтернативний морський коридор дав нові можливості металургам - Гетманцев

Укрінформ
Українські металурги отримали нові можливості для експорту продукції завдяки відкриттю альтернативного морського коридору.

Так прокоментував у Телеграмі результати роботи галузі в першому кварталі 2024 року голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, повідомляє Укрінформ.

Суттєво покращились показники експорту, зауважив він.

Гетманцев нагадав, що у січні-березні минулого року наші чорноморські можливості обмежувались Стамбульською зерновою ініціативою, яка діяла на той час і забороняла перевезення будь-чого, крім аграрної продукції.

Коли завдяки Силам безпеки і оборони було знято обмеження та запущено альтернативний морський коридор, нові можливості відкрилися й для металургів.

«У той час як імпорт металопрокату протягом січня - березня збільшився на 20,7% (до 250,4 тис. т), його експорт зріс на 161,8%, сягнувши позначки 1029 тис. т, перевершивши імпорт більш ніж учетверо (торік – в 1,9 раза)», - зазначив нардеп.

Він наголосив, що для нас украй важливим є відновлення роботи металургійної галузі - як у контексті довоєнної ролі галузі як експортера, так і з огляду на її значення для реалізації проєктів відновлення України.

Як повідомлялось, за даними Укрметалургпрому, в січні-березні 2024 року в Україні вироблено 1,59 млн т чавуну, що на 32,1% більше проти січня-березня 2023 року; 1,69 млн т сталі (+36,6%) та 1,39 млн т прокату (+35,5%).

Читайте також: Українські металурги на третину збільшили виробництво

У першому кварталі цього року українські підприємства металургійної галузі виробили в середньому на третину більше продукції, ніж за аналогічний період торік.

Москва 17 липня 2023 року вийшла з угоди, яка дозволяє безпечний експорт української продукції з портів Чорного моря. Створений ВМС ЗСУ новий Український морський коридор запрацював із серпня 2023 року; з березня 2024-го він функціонує в цілодобовому режимі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-