Дохід  «Лісів України» за минулий рік перевищив ₴23 мільярди - Стрілець

Дохід «Лісів України» за минулий рік перевищив ₴23 мільярди - Стрілець

Ексклюзив
Укрінформ
Загальний валовий дохід ДП «Ліси України» у 2023 році перевищив 23 млрд грн; підприємство сплатило понад 9 млрд грн податків.

Про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в інтерв’ю Укрінформу.

«На сьогодні фактично майже 300 маленьких державних підприємств по всій країні об'єднані в єдине підприємство «Ліси України», загальний валовий дохід якого за попередній рік перевищив 23 млрд грн. За минулий рік вони сплатили понад 9 млрд грн податків у бюджети всіх рівнів», - сказав Стрілець.

Консолідація лісогосподарських підприємств, за словами міністра, дозволила вирівняти заробітні плати працівникам всіх філій, навіть тим, які до об’єднання були збитковими. А також у ДП тепер є можливість забезпечувати всі підрозділи новим обладнанням.

«Сьогодні «Ліси України» мають понад 30 тисяч працівників із середньою зарплатою понад 22 000 грн. Але найголовніше те, що на всіх підприємствах галузі, навіть на тих, які були збитковими, наприклад, у Дніпропетровській або Запорізькій області, завдяки консолідації рівень заробітної плати однаковий, і ми можемо говорити про можливість забезпечення цих підприємств новим обладнанням», - зазначив міністр.

Але головним результатом реформи лісової галузі в Міндовкілля вважають запровадження цифрових інструментів для боротьби з незаконними рубками – лісорубного квитка та сертифікату про походження деревини.

«Серцем цієї реформи є цифровізація. На сьогодні ми розуміємо, що жодний лісорубний квиток не видається на папері. Жоден сертифікат про походження деревини, як фінальний документ для її експорту, також не видається на папері. З 18 грудня 2023 року такі документи є тільки онлайн», - сказав Стрілець.

Він наголосив, що запровадження е-документів дозволило автоматично зупинити 50% експортних операцій з обробленої деревини, оскільки не вдалося підтвердити їхню легальність.

«Ця реформа – про прозорість нашого ринку і про прозорі відносини з Євросоюзом. І я впевнений, що це ще один крок для наших чесних взаємовідносин з європейськими партнерами», - зазначив міністр.

Читайте також: Міндовкілля планує залучити міжнародних партнерів до відновлення лісів

Як повідомлялося, у 2023 році державна лісова охорона виявила 4,4 тис. випадків незаконних рубок, сума збитків від яких сягнула 579,8 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-