На деокупованій Херсонщині розмінували 40% сільгоспугідь

На деокупованій Херсонщині розмінували 40% сільгоспугідь

Укрінформ
На деокупованій території Херсонської області розмінували 40% сільськогосподарських угідь.

Про це під час брифінгу повідомив перший заступник начальника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій, передає кореспондент Укрінформу.

«Агропідприємства та фермерські господарства області, незважаючи ні на що, обробляють землю та проводять посівну. Найбільше - ячменю та гороху, а ще - льон. Цьогоріч загальна посівна площа сільськогосподарських культур очікується у межах 153 тисячі гектарів», - сказав Бутрій.

За його словами, до засіяної озимини додаються ярі зернові, зернобобові та технічні культури, а також кавуни, дині та овочі.

"Прогнозовані площі втричі перевищують показник минулого року. Це стало можливим завдяки інтенсивному розмінуванню полів", - наголосив Бутрій.

Перший заступник начальника Херсонської ОВА зазначив, що 40% сільськогосподарських угідь на звільненому правобережжі нині розміновані - це 206 тисяч гектарів.

Читайте також: Групи розмінування Міноборони за тиждень знешкодили понад 5,5 тисячі вибухонебезпечних предметів

За його словами, щодня понад тисячу саперів працюють над розмінуванням Херсонщини. За рік кількість залучених вибухотехніків зросла у 10 разів, зауважив Бутрій.

За його словами, кожна громада самостійно визначає пріоритетність гуманітарного розмінування. Але насамперед очищують землі, на яких аграрії готові стати до роботи. Понад 90% розмінованих угідь одразу обробляються.

На думку посадовця, потужним кроком до запуску ринку гуманітарного розмінування стане програма компенсації фермерам 80% вартості розмінування земельних ділянок, що розпочнеться цьогоріч. Під цю програму уряд заклав 3 млрд грн.

Бутрій також поінформував про нові програми підтримки аграріїв, які запрацюють у 2024 році на Херсонщині. Зокрема, аграрії з деокупованих та постраждалих від війни територій, які обробляють до 120 гектарів, зможуть отримати за один гектар 8 тис. грн безповоротної допомоги. Фермери, які мають від 3 до 100 корів, зможуть отримати 7 тис. грн на одну голову, ті, хто вирощує до 500 голів кіз та овець, - по 2 тис. грн на одну особину.

Крім того, у квітні запрацює програма компенсації 25% коштів за придбану сільгосптехніку вітчизняного виробництва.

Читайте також: На Миколаївщині аграрії створили безпілотний трактор-розміновувач

Продовжено і основну програму пільгового кредитування, за якою можна залучити до 90 млн гривень на розвиток підприємства. Зокрема, цьогоріч сім господарств на Херсонщині скористались державною програмою «Доступні кредити 5-7-9» та отримали близько 60 млн грн, зазначив Бутрій.

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині 147 аграріїв подали заявки на отримання модульних зерносховищ.

Фото: Олександр Павлюк, Telegram

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-