Повністю замістити вугільну генерацію можна за $12-17 мільярдів - експерт

Повністю замістити вугільну генерацію можна за $12-17 мільярдів - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Незалежні експерти оцінили загальний обсяг для повного заміщення вугільної генерації в 12-17 мільярдів доларів протягом ближчих років.

Про це Укрінформу розповів керівник кампаній з відновлюваної енергетики та зеленої відбудови України ГО «Стоїмо Разом» (Razom we stand) Максим Бевз.

На Берлінську енергетичну конференцію компанія Razom we stand приїхала з новою аналітикою щодо вугільної галузі та механізмів заміни вугілля альтернативними джерелами – сонячними електростанціями, вітровими тощо.

«Загальний об’єм для повного покриття вугільної генерації ми оцінюємо в 12-17 млрд доларів, які можна було б використати за 3-5 років», - сказав Бевз.

Він навів приклад Німеччини в реалізації подібних проєктів. Так, лише торік ФРН спрямувала на подібні проєкти 5-6 млрд доларів за підтримки Єврокомісії. В Україні профільне міністерство поки ці проєкти не підтримує, однак у компанії сподіваються, що проєкт вугільної трансформації буде продовжено цього року.

Бевз додав, що Україна потребує заміни старих вугільних електростанцій, побудованих ще в середині минулого століття. В нашій країні витрачається на 30% більше вугілля на 1 кВт/г, ніж у Європі. Окрім того, внаслідок військової агресії Росії парк українських вугільних ТЕС зазнав значних збитків від ракетних і безпілотних обстрілів, а численні вугільні шахти на окупованих територіях зупинені та затоплені; більшість теплових станцій зазнали обстрілів та втратили до 30% потужностей станом на кінець 2023 року.

Для досягнення цілей зеленого переходу треба замістити встановлену потужність ТЕС на рівні 12 тис. «зелених» МВт, підрахували експерти «Стоїмо Разом».

Щоб відновити енергетичний сектор на основі «кращого, ніж раніше», необхідні значні інвестиції, як державні, так і приватні, у нові генеруючі потужності, накопичення енергії та мережі, зауважують експерти і запрошують потенційних інвесторів.

Наразі ГО має партнерів з недержавного сектору. Існує також проєкт з німецьким агентством GIZ (Німецького товариства міжнародного співробітництва).

У четвер, 21 березня, «Стоїмо Разом» на полях конференції взяли участь у заході «Відбудова енергетики України за допомогою зелених технологій: можливості для німецько-української співпраці».

Читайте також: В Україні розвиватимуть нові потужності з відновлювальних джерел енергії

«Стоїмо Разом» - незалежна громадська організація, яка зосереджує зусилля на запровадженні повного і постійного ембарго на російське викопне паливо та прискоренні революційного переходу на відновлювані джерела енергії у відбудові України. Організація була створена у 2022 році у відповідь на російську агресію як правонаступниця компанії Stand With Ukraine, що об'єднала понад 860 організацій та груп з 60 країн для боротьби з Росією на енергетичному фронті.

Приєднавшись до 23 інших європейських країн, які вже взяли на себе зобов’язання поступово відмовитися від вугілля в рамках Power Past Coal Alliance, Україна окреслила свій намір відігравати важливу роль у боротьбі зі зміною клімату, модернізувати свою економіку та енергетичний сектор і продемонструвати інвесторам, що Україна відкрита для «зеленого» бізнесу та бачить своє майбутнє як наддержава зеленої енергетики, яка постачатиме чисту енергію та розвиватиме технології чистої енергії разом з ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-