Із 1 квітня гумдопомогу на кордоні реєструватимуть лише у «цифрі» - Мінсоцполітики

Із 1 квітня гумдопомогу на кордоні реєструватимуть лише у «цифрі» - Мінсоцполітики

Ексклюзив
Укрінформ
До кінця березня реєструвати ввезену через митний кордон гуманітарну допомогу дозволено як у паперовому, так і у цифровому форматі. Із 1 квітня продовження перехідного періоду не передбачено.

Таку відповідь надали Укрінформу в Міністерстві соціальної політики України.

«Постанову №953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» було доповнено пунктами 21 і 22, якими встановлено, що з 01.12.2023 до 01.04.2024 застосовується перехідний період для пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги <…> протягом якого пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги може здійснюватися також за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою <…> Продовження перехідного періоду не планується», - йдеться у відповіді на звернення.

Відповідно, з 1 квітня декларування та облік гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану здійснюватиметься виключно в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги, що передбачає автоматичну реєстрацію отримувачів гуманітарної допомоги в Єдиному реєстрі, внесення ними даних про товари гуманітарної допомоги, які надходять в Україну, та подання протягом трьох місяців звіту про їх наявність та розподіл.

У Мінсоцполітики повідомили, що станом на 23 лютого 2024 року в Єдиному реєстрі зареєстровані 7 305 отримувачів, зокрема з 1 грудня 2023 року зареєструвалися 5 683 отримувачів. В автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги на зазначену дату було створено 8 125 декларацій і зареєстровано 11 814 гуманітарних вантажів.

Читайте також: Кабмін затвердив порядок і методологію оцінки проєктів зі значними інвестиціями

Як повідомлялося, 8 грудня Верховна Рада ухвалила закон, яким змінюються умови ввезення в Україну гуманітарної допомоги.

Ключовим нововведенням документа є законодавчо закріплене спрощення процедури ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги. Так, на рівні закону запроваджується електронна система обліку гуманітарної допомоги. Крім того, закон розширює перелік отримувачів гуманітарної допомоги. Автоматизована система реєстрації гуманітарної допомоги запрацювала з 1 грудня 2023 року. Водночас до 1 квітня 2024 року ще діє перехідний період, під час якого фонди, громадські організації та інші установи можуть обирати один із двох варіантів завезення та обліку гуманітарної допомоги - паперовий або цифровий.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-