«єОселя» стимулює банки до активного розвитку власних іпотечних програм - експертка

«єОселя» стимулює банки до активного розвитку власних іпотечних програм - експертка

Ексклюзив
Укрінформ
Суттєве розширення державної іпотечної програми “єОселя” на первинний ринок стимулює банки активно розвивати власні іпотечні програми.

Про це сказала в коментарі Укрінформу перша заступниця голови правління "Глобус Банку" Олена Дмітрієва.

Вона поінформувала, що за даними Української фінансової житлової компанії (“Укрфінжитло”), на початок березня до участі в державній іпотеці було акредитовано 27 девелоперів - компаній із 13 областей (64 об’єкти, враховуючи як житлові комплекси, так і окремі секції-будинки у складі ЖК).

Як вважає Дмітрієва, у другому кварталі варто очікувати на поступове збільшення кількості девелоперів, акредитованих за програмою “єОселя”, а також є достатньо підстав для активного розвитку партнерських угод між девелоперами та комерційними банками як іще одного ефективного інструмента розвитку іпотеки на первинному ринку.

"У найближчі 2-3 місяці залучення девелоперів до програми “єОселя” може стати більш помітним. По-перше, девелоперські компанії чітко усвідомили необхідність удосконалення власних механізмів продажу, як того вимагають умови участі в державній іпотечній програмі, — це використання фондів фінансування будівництва, механізм купівлі-продажу майнових прав, реалізація цільових облігацій. По-друге, вже здійснюється продаж квартир в об’єктах, будівництво яких розпочалося після набуття чинності Законом України “Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому”, що збігається з принципами дії програми “єОселя” на первинному ринку", - пояснила експертка.

Читайте також: Сертифікат єВідновлення можливо використовувати з державною програмою єОселя

Крім того, програми розтермінування та два іпотечні механізми (державна “єОселя” та партнерські програми з банками) значно розширюють можливості девелоперів із залучення покупців, що, на думку Дмітрієвої, може стати одним із важливих факторів збільшення попиту на первинному ринку житла.

За її словами, головною перевагою іпотеки на первинному ринку досі залишається можливість придбання сучасного якісного житла за ціною в середньому на 25-30% нижчою, ніж у вже збудованому ЖК. Адже зазвичай новозбудовані квартири коштують дорожче через суттєве зниження ризиків для покупців. Крім того, іпотечна угода фактично “фіксує” ціну та убезпечує покупця від небажаного для нього подорожчання придбаної квартири в разі зниження курсу національної валюти.

“З початку року на первинному ринку поступово поновлюється тенденція “якісної конкуренції” між ЖК, що є доброю ознакою “одужання” будівельного ринку, а відтак девелоперам доведеться концентрувати зусилля не лише на термінах будівництва, обсягах продажів, розширенні можливостей придбання, а ще й на створенні по-справжньому комфортного та сучасного житла”, — наголосила Дмітрієва.

Вона прогнозує, що з квітня по червень на первинному ринку за програмою “єОселя” та спільними іпотечними програмами банків і девелоперів може бути укладено загалом до 200-250 іпотечних угод орієнтовно на 500 млн грн.

Читайте також: єОселя: вже 8 тисяч українських родин взяли кредити на купівлю житла

Як повідомлялося, у січні банки України видали 676 іпотечних кредитів на 1,1 млрд грн. Про це свідчать результати щомісячного опитування банків, проведеного НБУ. Більшість угод укладалися на вторинному ринку нерухомості. Рушієм іпотечного сегмента залишається пільгове кредитування за програмою “єОселя”. Середньозважена ефективна ставка за іпотечними кредитами у січні третій місяць поспіль залишилася на рівні 7,6% річних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-