На Донеччині посівні площі після 24 лютого 2022 року зменшилася втричі - ОВА

На Донеччині посівні площі після 24 лютого 2022 року зменшилася втричі - ОВА

Укрінформ
У Донецькій області в 2021 році посівні площі становили понад 1,041 млн гектарів, а в 2024 році вони скоротилися до 337 тис. гектарів, тобто втричі.

Про це повідомила на брифінгу заступниця директора департаменту агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької ОВА Олена Рибакова, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«До 24 лютого 2022 року посівна площа в Донецькій області становила 1 млн 41 тис. гектарів… В 2022 році посівна площа становила 357 тис. гектарів, в 2023 році - 374 тис. гектарів. І ось нині, в 2024 році - 337 тис. гектарів», - сказала Рибакова.

Вона нагадала, що посівні площі - це не всі сільгосподарські землі, бо частина площ відпочиває, знаходиться під паром.

Читайте також: На Донеччині планують розмінувати 61,5 тисячі гектарів сільгоспземель

«Якщо казати про деокуповані території Донеччини, а це Лиманська, Святогірська громади, половина Великоновосілківської, то, незважаючи на деокупацію, і те, що значні площі повернулися під контроль України, на них посіви не здійснюються, тому що для цього треба все обстежити, розмінувати. А це дуже тривалий процес», - пояснила заступниця керівника департаменту.

За її словами, цьогоріч в області будуть розміновувати 12,8 тис. га, і це можна назвати успіхом, бо ці гектари - це дуже мала частка навіть від тих деокупованих громад.

«Оці деокуповані сільгоспземлі вони (окупанти - ред.) нам не повернули сільськогосподарський обіг, і їх не засівають. І лінія зіткнення також перемістилась у наш бік, збільшилася «сіра зона», яка не засівається», - зазначила Рибакова.

Як повідомлялося, в Донецькій області планують загалом розмінувати 61,5 тис. га сільськогосподарських земель, з яких у 2024 році – 12,8 тис. га. Для цього вже залучені три недержавних оператори з протимінної діяльності.

Донецька область має найбільшу протяжність лінії фронту, яка становить близько 300 км.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-