ЄС закликав Росію вивести війська із ЗАЕС та повернути станцію Україні

ЄС закликав Росію вивести війська із ЗАЕС та повернути станцію Україні

Укрінформ
Європейський Союз закликає Росію негайно припинити всі військові дії на території Запорізької АЕС, вивести свої війська та військову техніку зі станції та повернути її під контроль України.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"4 березня відбулося два роки з часу спроби незаконного захоплення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) російськими збройними силами. У цьому контексті ми вкотре наголошуємо на важливості ядерної безпеки та захищеності мирних ядерних установок і матеріалів за будь-яких обставин", - йдеться у заяві.

Було наголошено, що Росія несе "повну відповідальність за те, що своєю агресивною війною поставила під серйозну загрозу безпеку та захищеність ядерних об'єктів України, потенційно наражаючи на небезпеку населення України, сусідніх держав та інших країн".

Читайте також: ЗАЕС від початку війни пережила вісім повних знеструмлень - Енергоатом

"Росія повинна негайно припинити всі військові операції проти ЗАЕС та на її території, вивести свої війська та військову техніку з території ЗАЕС і повернути її законному власнику – Україні, щоб компетентні органи влади України зберегли та якнайшвидше відновили повний контроль над усіма ядерними об'єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України", - йдеться у заяві.

Також у Євросоюзі вказали на те, що "безвідповідальна ядерна риторика Росії та її позиція стратегічного залякування є неприйнятними".

Як повідомляв Укрінформ, за два роки окупації російськими військами Запорізької атомної електростанції зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації АЕС, кожне з яких може стати фатальним.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-