Україна в поточному році робитиме ставку на олійні культури - Аграрна рада

Україна в поточному році робитиме ставку на олійні культури - Аграрна рада

Укрінформ
Україні не вистачає коштів на фінансування посівної, тому у поточному маркетинговому році посіви кукурудзи та соняшнику скоріш за все будуть зменшені, а ставка робитиметься на олійні культури.

Про це в Укрінформі під час брифінгу повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук.

“Не вистачає обігових коштів. Коли ти сьогодні продаєш кукурудзу в збиток, собівартість якої коштувала більше 6 тис. грн, а пропонують 4.5 - 5 тис. грн, розумієш, що скоріш за все не будеш закладати цю культуру на посіви. Власне ми будемо констатувати факт, що напевно цей сезон, як і минулий, буде відзначений зменшенням кількості посіву кукурудзи. Можливо, буде зменшення посіву соняшнику. Але буде робитися ставка на олійну культуру - сою і ярий ріпак, адже це ті культури, які дають мінімальну маржинальність”, - повідомив Марчук.

За його словами, також не вистачає і людського ресурсу через повномасштабну війну та мобілізацію, тож важливо прискорити моменти бронювання працівників.

“Подекуди сьогодні бюрократичні процедури займають період часу від місяця до двох і протягом цього часу працівники можуть бути мобілізовані, а в тебе на них складено певний плановий масив ділянок роботи. В цьому контексті було б важливо проаналізувати момент із певним електронним бронюванням, який би займав 1-2 дні. Наскільки мені відомо, певні концепції є в Кабміні, просто вони не затверджені. Те саме стосується бронювання по сільгосптехніці”, - наголосив Денис Марчук.

Читайте також: В Україні стартувала посівна ярих культур

Як повідомлялось, Продовольча та сільськогосподарська організація Об'єднаних націй (ФАО) у співпраці з Мінагрополітики надасть насіння ярої пшениці малим та середнім фермерським господарствам, земельні угіддя яких становлять від 10 до 500 гектарів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-