Як банки можуть допомогти відновленню на звільнених територіях. Досвід Укргазбанку

Як банки можуть допомогти відновленню на звільнених територіях. Досвід Укргазбанку

Укрінформ
Надання банківських послуг населенню та підтримка відновлення ділової активності на деокупованих територіях – одне з ключових питань для банківського сектора й особливо для системно важливих банків. Зокрема, Укргазбанк планує посилити свою діяльність у прифронтових областях та на звільнених територіях.

Багато підприємств релокувались у більш безпечні регіони, але є ті, хто залишився або повернувся з бажанням працювати на своїй землі попри обстріли. Звісно, без підтримки банків працювати їм буде доволі складно.

На початку 2024 року до Укргазбанку у прифронтових областях звернулись декілька агропідприємств, налаштованих на проведення посівної. Вони провели розмінування своїх земель і потребували фінансування, яке банк допоміг отримати. Укргазбанк першим надав кредити за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» двом агропідприємствам на Херсонщині. Пізніше був наданий кредит на відновлення діяльності сільгоспвиробнику, який веде бізнес в деокупованому Ізюмі на Харківщині.

«Ми підтримуємо аграріїв самих складних і вразливих регіонів. І готові шукати рішення, щоб допомогти нашим клієнтам в нестандартних ситуаціях. Звісно, банк планує посилити діяльність у прифронтових областях та на звільнених територіях», - розповідає Тетяна Корнієнко, директорка департаменту малого та середнього бізнесу Укргазбанку.

Вона нагадала, що Укргазбанк став першим банком, який запропонував аграріям кредит на розмінування за програмою «Доступні кредити 5-7-9%».

Важливо, що банк не припиняв надавати кредитну підтримку підприємствам із самого початку повномасштабної війни. Тільки на Донеччині торік надано 52,7 млн грн кредитів за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». В цьому регіоні працює два відділення Укргазбанку: одне прифронтове, а роботу відділення у Слов’янську було відновлено минулого року. На обслуговуванні в банку перебувають 40 тис. фізосіб та 2,8 тис. юросіб. Попри складні умови роботи та небезпеку через обстріли команда Східної дирекції за підсумками роботи у 2023 році є найкращою в банку.

В Херсоні відновлено роботу двох відділень та 5 банкоматів. Відділення надають широкий перелік послуг, серед яких найзатребуваніші – оформлення та переоформлення карток, зокрема соціальних та зарплатних, перекази, платежі.

«Особлива вдячність усім колегам, які працюють в таких небезпечних регіонах, за те, що забезпечують банківськими послугами місцеве населення та підприємства», - зазначає Тамара Савощенко, заступник голови правління Укргазбанку.

Мережа банку на Харківщині нараховує 8 відділень та 33 банкомати. У грудні 2023 року банк відновив роботу відділення в багатостраждальному Салтівському районі Харкова. У 2022 році будинок, де знаходиться відділення, та саме приміщення банку суттєво постраждали від ворожих обстрілів.

Торік Харківська дирекція прокредитувала підприємства МСБ та корпоративних клієнтів на суму понад 391 млн грн. Значну частину кредитних коштів було спрямовано на відновлення пошкодженої внаслідок бойових дій критичної інфраструктури регіону.

Запорізька дирекція активно співпрацює з комунальними підприємствами та муніципалітетами області, підтримує підприємства критичної інфраструктури та бізнес. Минулого року банк надав кредитну підтримку підприємствам регіону на суму 44,3 млн грн.

У Запоріжжі клієнтів обслуговують 6 відділень. До послуг клієнтів 23 банкомати, як у місті, так і за його межами.

Практично в усіх прифронтових областях спостерігається зростання клієнтської бази як фізичних осіб, так і клієнтів МСБ та великого бізнесу. Є зростання й за іншими показниками. Зокрема, на Миколаївщині, де працює 4 відділення банку, депозитний портфель фізосіб зріс на 63 млн грн, приріст зарплатних карток - на 1,6 тис. Також Миколаївська дирекція випустила акредитив на 2 млн доларів для одного великого клієнта. У Запоріжжі випущено понад 2,6 тис. платіжних карток, на обслуговування до банку перейшло 117 клієнтів МСБ.  

«Варто нагадати, що з початку повномасштабної війни Укргазбанк реалізував кілька важливих ініціатив задля безпеки та зручності клієнтів та полегшення доступу до банківських послуг. Ці сервіси стали вкрай помічними для українців», - наголошує Тамара Савощенко.

Зокрема наскрізне обслуговування дало можливість клієнтам отримувати банківські послуги у будь-якому відділенні, а не лише там, де відкрито рахунок. Особливо це стало у пригоді на початку війни, коли люди вимушені були переїжджати зі своїх міст до інших.

Укргазбанк одним із перших запровадив дистанційну ідентифікацію клієнтів та відеоверифікацію. У зручний час з будь-якої точки країни без відвідування банку клієнт може відкрити рахунок, оформити депозит, визначити чи змінити довірених осіб. Через сайт банку або Дія.Шеринг надати документи, підписати їх за допомогою КЕП або Дія.Підпис, провести відеодзвінок зі співробітником банку. Подати заявку на кредит, підписати та передати документи в банк юридичні особи можуть за допомогою КЕП через ЕКО БУМ 24/7, а також сервіси Вчасно та СОТА.

Звісно, банк продовжить розширювати присутність на деокупованих територіях і відновлювати мережу по мірі звільнення наших територій.

Публічне акціонерне товариство акціонерний банк «УКРГАЗБАНК». Банківська ліцензія №123 від 21.07.1993, видана НБУ. Реєстраційний номер у Державному реєстрі банків №183

Матеріал розміщено згідно з пунктом 3 статті 9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996 та Закону України №2849-IX від 31.03.2023 та на підставі рахунку №СФ-0000130 від 23 лютого 2024 року.

п.3 ст.9 Закону України №270/96-ВР від 03.07.1996: Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару, який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів, користувачів) щодо цих особи чи товару та який розповсюджується за грошову чи іншу винагороду, повинен ідентифікуватися як реклама з дотриманням вимог цього Закону з використанням слова "реклама".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-