Доступні кредити: обсяг позик українського бізнесу зріс на 34% за рік

Доступні кредити: обсяг позик українського бізнесу зріс на 34% за рік

Укрінформ
Загальний обсяг позик, наданих за програмою “Доступні кредити 5-7-9%”, за ІV квартал 2023 року зріс на 2% та на 34% за рік.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в Огляді банківського сектору за лютий.

"Гривневе кредитування надалі триває переважно у межах програми “Доступні кредити 5-7-9%”: загальний обсяг позик, наданих за цією програмою, зріс на 2% за квартал та на 34% за рік. Протягом року найбільше зросли обсяги кредитів у сфері торгівлі та енергопостачання, у ІV кварталі – також у логістиці та харчовій промисловості", - йдеться в повідомленні.

Водночас за останній квартал суттєво скоротився портфель агрокредитів. Обсяги чистого роздрібного гривневого кредитного портфеля третій квартал поспіль збільшуються: на 7,4% за ІV квартал та на 20,3% за 2023 рік. Зростання відбувається переважно завдяки жвавому карткову кредитуванню двома банками-лідерами.

Читайте також: Банки минулого тижня видали ₴1,2 мільярда доступних кредитів

Рекордно зросли обсяги чистих іпотечних кредитів: упродовж останнього кварталу на 23,2%, або на 3,5 млрд грн; за рік – майже на половину, або на 6 млрд грн. Це відбулося завдяки кредитуванню за програмою “єОселя” на 4,3 млрд грн за квартал та на 8,9 млрд грн за рік.

Якість портфеля протягом року нормалізувалася, рівень дефолтів знижувався в усіх сегментах. Частка непрацюючих кредитів наприкінці року зменшилася до 37,4%: на 0,5 в. п. за IV квартал та на 0,8 в. п за 2023 рік. Основним рушієм зміни було списання непрацюючих кредитів фізособам, що привело до скорочення їхньої частки в роздрібному портфелі на 3,2 в. п. за квартал та на 6,9 в. п. за рік. Частка непрацюючих кредитів бізнесу зросла на 0,3 в. п. за квартал та на 1,3 в. п. за рік.

Як повідомлялось, в Україні частка непрацюючих кредитів у банківському секторі на 1 січня 2024 року становила 37,4%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-