Громади щороку отримують понад ₴1 мільярд від оренди сільгоспземель - Мінагрополітики

Громади щороку отримують понад ₴1 мільярд від оренди сільгоспземель - Мінагрополітики

Укрінформ
В Україні громади щороку отримують понад 1 млрд грн від оренди землі сільськогосподарського призначення.

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації Денис Башлик, передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу міністерства.

«З моменту відкриття ринку земель частка надходжень до бюджетів громад зросла і становить 14% всіх бюджетних надходжень. Лише від оренди землі громади щороку отримують понад 1 млрд грн», - зазначив Башлик.

За його словами, якщо використовувати потенціал отриманих у межах децентралізації земель правильно, вони слугуватимуть ефективним ресурсом для збільшення обсягів залучених коштів. Зокрема можна зосередитися на просторовому плануванні.

Читайте також: Хабар за оренду землі: спільника Гунька арештували, застава - 2 мільйони

«Завдяки розробці комплексного плану просторового розвитку своєї території громади можуть істотно збільшити надходження від землі: по-перше, шляхом виявлення земель, які використовуються неофіційно, по-друге, визначенням територій, запланованих для певних видів діяльності», - пояснив заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року. До 2024 року купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізособи-громадяни України з обмеженням у 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року в Україні стартував другий етап ринку землі. Відтепер юридичні особи мають право купувати землі сільськогосподарського призначення. Купувати можна лише приватні земельні ділянки загальною площею не більше 10 тис. га «в одні руки».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-