Нацбанк пом'якшує низку валютних обмежень

Нацбанк пом'якшує низку валютних обмежень

Укрінформ
Національний банк актуалізував низку валютних обмежень, привівши їх у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, надається тимчасова можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських / білоруських рублях.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба НБУ.

По-перше, з 1 грудня 2023 року запроваджено новий порядок ввезення гуманітарної допомоги, визначений постановою КМУ від 5 вересня 2023 року №953 “Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану" (зі змінами).

У зв'язку з цим Нацбанк уточнив підстави для коректного завершення банками валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з імпорту продукції, що ввозиться в Україну як гуманітарна допомога з 1 грудня 2023 року.

По-друге, з 24 грудня 2023 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг” від 22 листопада 2023 року №3498-ІХ. Ним, зокрема, внесені зміни до Закону України “Про банки і банківську діяльність".

Для приведення нормативно-правових актів Національного банку у відповідність до Закону №3498 НБУ надав тимчасову (до 31 грудня 2024 року) можливість безготівкового продажу (обміну) коштів клієнтів банків у російських / білоруських рублях.

Посилаючись на п.18 розділу VII Закону України "Про банки і банківську діяльність", у пресслужбі пояснили, що є дві умови для здійснення таких операцій.

Читайте також: Адаптація до керованої гнучкості обмінного курсу пройшла успішно - глава Нацбанку

Перша - якщо банки-нерезиденти (крім банків-резидентів Російської Федерації та Республіки Білорусь та банків, до яких застосовано норми Закону України “Про санкції”), в яких відкрито кореспондентські рахунки банків-резидентів у російських / білоруських рублях, в односторонньому порядку ухвалили рішення про конвертацію (обмін) російських / білоруських рублів на іншу валюту.

Друга умова - продаж (обмін) російських / білоруських рублів за заявою клієнта банку. Такий обмін здійснюється один раз щодо кожного з видів валюти - російських рублів та білоруських рублів.

Ці та інші технічні зміни внесені постановою правління Національного банку України від 5 лютого 2024 року №17, що набирає чинності з 7 лютого 2024 року.

Як повідомлялось, Національний банк із 1 грудня 2023 року пом’якшив валютні обмеження для бізнесу та громадян, зокрема, скасовує всі обмеження для банків та небанківських фінансових установ на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-