Громади на Вінниччині спрямували торік на підтримку ЗСУ лише 11% «незахищених» видатків - ОВА

Громади на Вінниччині спрямували торік на підтримку ЗСУ лише 11% «незахищених» видатків - ОВА

Укрінформ
На Вінниччині громади минулого року спрямували на підтримку ЗСУ лише 11% видатків по незахищених статтях.

Про це повідомляє Вінницька ОВА, передає Укрінформ.

«Проведеним аналізом використання протягом 2023 року бюджетних коштів органами місцевого самоврядування Вінницької області встановлено, що загальна сума видатків по незахищених статтях становить понад 5 млрд грн. Водночас, виділення бюджетних коштів на цілі, пов’язані з покращенням обороноздатності (підтримка ЗСУ, правоохоронних органів та інших військових формувань), становить близько 570 млн грн, що у відсотковому відношенні становить лише 11% від загальної суми видатків», - йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, під час перебування країни в умовах війни, спрямування коштів громад області на підтримку та посилення матеріально-технічного забезпечення військових формувань потребує суттєвого поліпшення. Тим часом, виявлені непоодинокі випадки закупівлі необґрунтованих під час війни товарів, робіт та послуг, в т.ч. за завищеними у кілька разів цінами, що призводить до розтрати бюджетних коштів.

Також повідомляється, що в межах діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність» управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області протягом січня 2024 року проведено понад 100 моніторингів публічних закупівель на загальну суму понад 400 млн грн.

Читайте також: На Тернопільщині у січні скасували закупівель на понад ₴102 мільйони

Виявлено порушення при здійсненні процедур закупівель, унаслідок чого зареєстровано два кримінальних провадження, в межах яких здійснюється дослідження питання використання бюджетних коштів у сумі понад 10 млн грн.

Окрім того, надіслано повідомлення до розпорядників щодо усунення порушень під час проведення закупівель, на підставі яких скасовано шість закупівель на загальну суму понад 70 млн грн.

На розгляді розпорядників перебуває три повідомлення про приведення закупівлі у відповідність із вимогами чинного законодавства або скасування за умови неможливості усунення порушень на загальну суму понад 26 млн грн.

Особливу увагу під час перевірок звертали на закупівлі, оголошені наприкінці 2023 року із кінцевим терміном поставки товарів (виконання робіт) до 31 грудня 2023 р., що обґрунтовано ставить під сумнів можливість вчасного виконання договору та може призвести до зловживань з бюджетними коштами.

Читайте також: В Одесі під час засідання групи «Прозорість та підзвітність» затримали голову ОТГ

Як повідомлялось, на Вінниччині, станом на початок січня, з початку діяльності робочої групи «Прозорість та підзвітність» зареєстрували дев'ять кримінальних проваджень через виявлення порушень при державних закупівлях на понад 95 млн грн. Зокрема, у грудні 2023 року в рамках роботи групи ліквідували корупційну схему в центральному офісі держпідприємства «Ліси України» та у його філії на Вінниччині, що приносила посадовцям до 50 млн грн на рік.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-