UNIDO розраховує на збільшення свого Фонду гарантування кредитів до $40 мільйонів

UNIDO розраховує на збільшення свого Фонду гарантування кредитів до $40 мільйонів

Ексклюзив
Укрінформ
Фонд гарантування кредитів, створений Організацією Об’єднаних націй з промислового розвитку (UNIDO) для підтримки впровадження енергоефективних заходів у промисловості України, може зрости із 1,5 млн доларів до 40 млн доларів.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив головний експерт з фінансування та політики енергоефективності UNIDO Сергій Поровський.

Він зазначив, що Фонд гарантування кредитів, який орієнтується на надання гарантій під кредити для підвищення енергоефективності у промисловості, запрацював іще у 2020 році. Зараз його обсяг становить 1,5 млн дол.

"У нас не було за весь період діяльності жодного дефолту. Тобто, ми даємо гарантії за кредитом, підприємство його виплачує, і ми повертаємо кошти. Але це критично мала сума для потреб, які є в Україні", - сказав Поровський.

За його словами, UNIDO намагається максимально збільшити Фонд гарантування кредитів, але потребує для цього лідерства і підтримки держави. Адже банківський сектор, у тому числі й міжнародний, не знає, як оцінювати військові ризики, і більшість простих позик зупиняються, якщо немає застави чи гарантій.

"Якщо буде новий проєкт, то ми орієнтуємося на 50 млн дол. З них 40 млн дол. ми зможемо виділити на Фонд гарантування кредитів. Це буде або збільшення існуючого фонду, або новий фонд гарантування", - зазначив Поровський.

Він нагадав, що Фонд гарантування кредитів UNIDO працює з Укргазбанком. Заявка подається саме в Укргазбанк й оцінюється там.

Потім UNIDO проводить свою оцінку і підраховує, наскільки будуть результативними заходи з енергоефективності. Крім того, проводиться юридична перевірка. Після цього організація затверджує видачу гарантії.

Читайте також: Три країни ЄС виділять понад €20 мільйонів на енергоефективні проєкти відновлення в Україні

Як повідомлялося, у Державному фонді декарбонізації та енергоефективної трансформації впродовж 2024 року планується накопичити 26 млн дол. За рахунок цього фонду фінансуватимуться програми енергоефективності та термомодернізації як житла, так і для бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-