Половину опалювального сезону енергосистема пройшла стабільно - Кудрицький

Половину опалювального сезону енергосистема пройшла стабільно - Кудрицький

Ексклюзив
Укрінформ
Першу половину опалювального сезону енергосистема України пройшла стабільно, але для її підтримки в осінньо-зимовий період потрібне ощадливе споживання електроенергії.

Про це в коментарі Укрінформу повідомив голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Екватор і зими, і опалювального сезону енергосистема пройшла та пропрацювала стабільно. Незважаючи на періоди дефіциту потужності в системі, нам поки що вдалося уникнути обмеження споживання. Це свідчить про високий рівень підготовки до зимового періоду Укренерго і енергетичних компаній. Також іншим важливим фактором є наша синхронна робота з європейською енергосистемою, яка дає нам можливість як імпортувати електрику з Європи, так і залучати аварійну допомогу у разі необхідності", - сказав Кудрицький.

Однак він наголосив, що зараз дуже рано підбивати остаточні підсумки опалювального періоду: по-перше, все ще високим залишається ризик російських атак на енергетичні об’єкти, наслідки яких можуть кардинально змінити ситуацію в системі.

Крім того, зараз в холодні дні Диспетчерський центр "Укренерго" відзначає дефіцит у певні години доби, який становить від 2 до 5% рівня споживання. "Якщо ці невеликі відсотки поміряти у мегаватах, то виходить, що для покриття дефіциту необхідно задіяти додаткову потужність, еквівалентну роботі 2-3 великих теплових електростанцій", - пояснив очільник Укренерго.

За його словами, зараз високий рівень споживання тримається не тільки під час традиційних максимумів вранці та ввечері, а й упродовж дня – з 9:00 до 19:00.

"З одного боку – це свідчить про поступове відновлення економіки та життєдіяльності країни, з іншого – створює додаткові виклики для енергетиків, які 24/7 працюють над забезпеченням стабільного енергоживлення країни. І минулого тижня у нас були досить складні години дефіциту в енергосистемі, але нам вдалося збалансуватися без застосування графіків обмеження споживання", - зауважив Кудрицький.

Він зазначив, що хоч зараз на максимумі працюють всі наявні генеруючі потужності, електростанції все ще відновлюються після масованих російських минулорічних обстрілів. Жодна енергосистема жодної країни не зазнавала таких руйнувань і ворожих нападів. Укренерго відновило спроможність магістральних мереж передавати зимові обсяги електроенергії, а електростанції провели серйозну ремонтну кампанію.

Втім, за словами Кудрицького, аварійність енергоблоків, зокрема, теплових електростанцій, залишається високою, також електростанції і мережі все ще є ціллю ворожих обстрілів у прифронтових регіонах. Крім того, ресурси гідроелектростанцій не є безлімітними, а активність сонячних електростанцій взимку традиційно низька.

Читайте також: Укренерго очікує, що ЄС збільшить пропускну спроможність для експорту електрики до 500 МВт

Кудрицький пояснив, що падіння стовпчика термометра на кожні 5 градусів призводить до зростання споживання, що створює необхідність задіяти додаткову потужність в 150-200 МВт. Це потужність 1 енергоблока великої ТЕС.

"Саме тому ми звертаємося до побутових споживачів та бізнесу із закликом ощадливо споживати електроенергію. Це не означає, що треба сидіти в темряві та холоді. Достатньо зменшити використання обігрівачів та кондиціонерів, не вмикати потужні електроприлади одночасно. Бізнес також може допомогти, якщо з 16.00 до 18.00 зменшить освітлення вітрин, вивісок, ілюмінацію реклами та гірлянд", - сказав Кудрицький.

За його словами, ефект від економії в 1-2% від споживання дозволить не вводити в роботу додаткові енергоблоки електростанцій і зменшить навантаження на працююче енергетичне обладнання та мережі. Це внесок, який може зробити кожний, щоб допомогти енергосистемі та країні пройти зиму.

"Ще один фактор, який ускладнює проходження опалювального сезону, – це недостатні обсяги імпорту електроенергії саме в ті години доби, коли вони найбільше потрібні. При цьому аварійна допомога – це інструмент екстреного балансування системи і не є гарантованою в будь-який час. На відміну від імпорту, поставки якого відбуваються за заздалегідь укладеними договорами, є прогнозованими та гарантованими", - зауважив очільник Укренерго.

Він підкреслив, що технічних причин для цього немає: Укренерго створило технічну можливість імпортувати з Європи зараз значну потужність – 1,7 МВт. Водночас максимальні обсяги імпорту не перевищують 500-700 МВт.

Читайте також: Україна та Польща провели перші аукціони з торгівлі електроенергією за європейськими правилами

Як повідомлялося, за даними міністра енергетики Германа Галущенка, Україна має достатньо ресурсів, щоб пройти опалювальний сезон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-