Рахункова палата: суттєвих викривлень у звітах Мінсоцполітики за позиками МБРР немає

Рахункова палата: суттєвих викривлень у звітах Мінсоцполітики за позиками МБРР немає

Укрінформ
Рахункова палата перевірила звітність Мінсоцполітики щодо позик Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) і встановила, що вона є достовірною і не містить істотних викривлень.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Рахункової палати.

"Фінансова звітність спеціального призначення до МБРР у 2021–2022 роках є достовірною і не містить суттєвих викривлень", - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що у межах проєкту Мінсоцполітики звітувало про використання 106 млн дол. у 2021 році та майже 100 млн дол. у 2022 році. Всі суттєві операції, відображені у звітах, відповідають вимогам угод про позики і керівним листам МБРР, проте процедура підписання звітів є недосконалою, вважає Рахункова палата.

Там зазначають, що Мінсоцполітики порушило щомісячні терміни звітування: у 2021 році подало шість заявок, які документально підтверджують витрати попереднього авансування, замість 12, у 2022 році – чотири замість восьми. Крім того, розрахунки до заявок, які направляли Міністерству фінансів, фактично не мали істотного значення через недотримання термінів розгляду, йдеться у повідомленні Рахункової палати.

Читайте також: Звіти Рахункової палати щодо прямої бюджетної підтримки США опублікують наприкінці січня

Фахівці відомства встановили, що майже кожна закупівля проводилася з окремими недоліками та/або порушеннями. Зокрема, 15 закупівель не включили до плану заходів або включили вже після проведення, щодо дев’яти не склали орієнтовних кошторисів. Загалом на оплату послуг і товарів, закупівлю яких провели з порушеннями, спрямували майже 162 млн грн. Однак це прямо не вплинуло на фінансову звітність до МБРР.

Аудит засвідчив, що Мінсоцполітики не виконало рекомендацій Рахункової палати за результатами двох попередніх аудитів щодо моніторингу та управління ризиками. Як наслідок, облікова політика та організація бухгалтерського обліку апарату Мінсоцполітики недосконалі, а засоби внутрішнього контролю – неефективні.

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україну Рахункова палата не змогла з’ясувати, в якому стані знаходиться більшість активів, переданих тергромадам на тимчасово окупованих територіях та територіях ведення активних бойових дій. Лише встановлено, що передані 19 тергромадам Київської, Сумської, Чернігівської, Донецької, Миколаївської та Харківської областей активи на суму 2,5 млн грн втрачені, знищені або викрадені.

Як повідомлялось, у травні 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив рішення про залучення позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на 500 млн дол. та гранта на 1,2 млрд дол., які будуть спрямовані на виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги та медицину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-