Світ потребує відновлення втраченої довіри і пошуку компромісів - господарі Давоського форуму

Світ потребує відновлення втраченої довіри і пошуку компромісів - господарі Давоського форуму

Укрінформ
Світ, який перебуває в турбулентному стані, потребує відновлення втраченої довіри та пошуку компромісів.

Про це сказав президент Всесвітнього економічного форуму (ВЕФ) Бьорге Бренде, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, «в 54-му форумі беруть участь 3 тисячі учасників з більш ніж 125 країн, серед них 350 очільників держав, урядів і міністрів».

Нинішній форум проходить в одному з найскладніших за останні десятиріччя геополітичних і геоекономічних середовищ. Безпековий ландшафт є надзвичайно непростим, а економічні прогнози - все ще крихкими, зазначив Бренде. «Сили фрагментації» продовжують чинити тиск на міжнародну систему саме тоді, коли співробітництво потрібно як ніколи. Виклики в галузі безпеки, економіки, штучного інтелекту та можливих нових пандемій не стримуються кордонами, «вони подорожують без паспорта», - зауважив президент форуму.

Фото: ОП

Водночас співпраця може надати шанси подолати виклики спільними зусиллями, додав він.

«Але ми можемо відкрити ці вигоди, якщо працюватимемо разом», - підкреслив Бьорге і висловив впевненість, що кооперація можлива навіть на тлі такого складного контексту.

Президентка Швейцарської конфедерації Віола Амхерд у своєму виступі після вітального слова, нагадала, що темою цьогорічного форуму є «Відновлення довіри».

Вона визнала, що правила гри сьогодні дедалі більше ставляться під питання, а тоталітарні ідеї поширюються «ніби ми забули процеси 20-го століття», авторитарні режимі попирають демократичні цінності та підривають легітимність міжнародних інституцій, що також веде до ерозії довіри; ситуація з правами людини погіршується в усіх куточках світу, перерахувала Амхерд деякі із сучасних процесів.

«Озираючись назад, ми можемо бачити, що є всі підстави турбуватися», - констатувала президентка Швейцарії.

Вона запропонувала кроки, які можуть вести до відродження міжнародної довіри та які її країна може зробити для цього.

Амхерд вважає за важливе повернення довіри до міжнародних організацій, серед яких вона згадала ООН і європейські структури, повернення їм ролі майданчиків для пошуку діалогу та компромісів.

«Можливо відновити довіру. Для цього ми потребуємо, з одного боку, діалогу та поваги, з іншого, чітких правил, які будуть чинними для всіх... До повернення довіри на міжнародному рівні потрібний відкритий та прозорий діалог між країнами та організаціями. Треба посилити ООН і глобальні та регіональні інституції, щоб вони знову відігравали більш ефективно роль платформ для діалогу… Потрібні справжні компроміси», - заявила політик.

Читайте також: Росія зазнає поразки у досягненні стратегічних цілей в Україні - Урсула фон дер Ляєн в Давосі

Швейцарія має особливу відповідальність і готова будувати «нову довіру» в світі, запевнила її лідерка. Зокрема, завдяки своєму нейтральному статусу.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня зі спеціальним зверненням на ВЕФ у Давосі виступить Президент Володимир Зеленський.

Сьогодні він зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Фото: WEF

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-