Голова Нацбанку вважає, що план «Б» для українського бюджету все ж таки є

Голова Нацбанку вважає, що план «Б» для українського бюджету все ж таки є

Укрінформ
Національний банк України у 2023 році не здійснював емісію гривні для покриття бюджетного дефіциту. Водночас міжнародне фінансування залишається критично важливим для держбюджету.

Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв'ю каналу "Ми - Україна", передає кореспондент Укрінформу.

"Ми 2023 рік прожили без жодної емісійної гривні. Бюджетний дефіцит фінансується не за рахунок друку грошей - і це була стратегічна мета, яку команда НБУ ставила перед собою", - сказав Пишний.

Читайте також: Інфляція торік знизилась із 26% до 5% - голова Нацбанку

Він розраховує, що 2024 рік також вдасться пройти без додаткової емісії, тоді як у 2022 році емісія становила 400 млрд грн. Водночас очільник НБУ наголошує на важливості міжнародної підтримки для фінансування бюджетного дефіциту.

"Критична залежність України від міжнародної фінансової допомоги залишається. Це джерело є для нас принципово важливим, адже через повномасштабне вторгнення Україна втратила третину ВВП, 20% території, а міграційний потік став найбільшим з часів Другої світової війни", - наголосив голова Нацбанку.

Пишний також зазначив, що через порушення ритмічності надання допомоги Україна буде змушена певний час втримуватися власними ресурсами.

"Україна у 2023 році відновила функціонування внутрішнього боргового ринку. Це дуже важливо, адже облігації внутрішньої державної позики, в тому числі військові, - це джерело, за рахунок якого фінансується бюджетна потреба", - сказав він.

Голова Нацбанку додав, що торік обсяги внутрішніх запозичень удвічі перевищили результати 2022 року. Відновлення внутрішніх запозичень, а також низка інших підготовлених заходів дозволяє НБУ говорити про наявність плану "Б" для українського бюджету.

Читайте також: Маркарова: Україна наполегливо працює, щоб у США розуміли важливість продовження її підтримки

Як повідомлялося, у 2024 році потребу у міжнародному фінансуванні зменшено з 41 млрд дол. до 37,3 млрд дол.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings прогнозує, що у 2024 році обсяг міжнародної допомоги буде не набагато нижчим, ніж у 2023 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-