Запуск альтернативного морського коридору сприяв збільшенню експорту металів - Мінекономіки

Запуск альтернативного морського коридору сприяв збільшенню експорту металів - Мінекономіки

Укрінформ
У Міністерстві економіки фіксують зростання експорту металопродукції після створення альтернативного коридору у Чорному морі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

"Загалом за 2023 рік морем Україна вивезла майже на 1 млн тонн більше, ніж торік. Крім зерна, цим шляхом експортуються й інші товари, у тому числі метал. Після запуску альтернативного морського коридору зріс експорт виробів цієї групи. Так, у грудні порівняно з листопадом зріс показник вивезення напівфабрикатів на 40% та прокату плоского на 45,3%", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: Дунайські порти збільшили перевалку вантажів до 120 тисяч тонн на добу

Натомість експорт автомобільним транспортом й далі скорочується. Головна причина – блокування кордонів з Польщею. У грудні проти листопада показник впав на 18,3%. Але за підсумками року втрати незначні – лише на 0,7%. Щоб розв'язати цю проблему, тривають перемовини на всіх рівнях.

Водночас Україна наростила експортні контейнерні перевезення: на 86% - залізничним транспортом і 36% - автомобільним. Зараз це найбільш ефективний вид транспорту для продукції з доданою вартістю, зауважили в Мінекономіки.

Читайте також: Україна вже експортувала майже 18,4 мільйона тонн зернових та зернобобових

За підсумками 2023 року в Україні зросли обсяги імпорту в грошовому вимірі й становили 62,2 млрд дол. США. Найбільше Україна імпортувала паливо, ліки та БПЛА.

"Імпорт у грошовому вимірі торік зріс і склав 62,2 млрд доларів. Найбільше Україна завозила паливо на 7,8 млрд дол., «різне» (те, що не афішується) на 3,7 млрд дол., лікарські засоби на 1,7 млрд дол., БПЛА на 681 млн доларів", - йдеться в повідомленні.

У топ позиціях імпорту були також автомобілі, добрива та засоби захисту рослин.

Як повідомлялось, Україна створила альтернативний «зерновий коридор» у Чорному морі. Із серпня ним вже скористались майже 250 суден, які перевезли понад 10 млн т вантажів, з яких 6 млн т - агропродукція.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-