Частка проблемних кредитів зросла до 44% і досягнула майже ₴360 мільярдів

Частка проблемних кредитів зросла до 44% і досягнула майже ₴360 мільярдів

Інфографіка
Укрінформ
Війна перервала тенденцію зниження непрацюючи кредитів, оскільки їхня частка у банківському секторі з початку повномасштабного вторгнення зросла до 44%, а їх обсяг сягнув 359 млрд грн на початок жовтня 2023 року.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ у Фейсбуці.

«Близько третини «воєнних» NPL (кредити, які стали непрацюючими протягом повномасштабної війни) виникли через пошкодження, руйнування або окупацію виробничих потужностей. Левова частка, або 60% - через фінансові складнощі клієнтів, що безпосередньо не спричинені окупацією або руйнуванням. Ці клієнти мають найвищі шанси порівняно з іншими повернутися у графік обслуговування кредиту з відновленням економіки», - йдеться у повідомленні.

У грудневому Звіті НБУ про фінансову стабільність, перспективи відновлення платоспроможності боржників, основні активи яких втрачені чи розташовані на окупованих територіях або в зоні бойових дій, оцінюються банками песимістично. Такі кредити зарезервовані більш як на 77%.

Зазначається, що понад три чверті позичальників, потужності яких не постраждали внаслідок воєнних дій, і далі обслуговують заборгованість після реструктуризації NPL, часто включно з тілом кредиту.

Загалом кредитні втрати своєчасно оцінюються банками та належно відображаються - 55% проаналізованих кредитів визнано дефолтними до прострочення боргу на понад 90 днів.

Окрім цього, маючи досвід попередніх криз, банки підвищили стандарти кредитування і проактивні в реструктуризаціях. Наразі вже реструктуровано 73 млрд грн, або понад 89% визнаних до оцінки стійкості «воєнних» NPL.

Читайте також: Кредитори банків, що ліквідуються, за 11 місяців отримали 8,2 мільярда - Фонд гарантування

Національний банк для визначення чинників кредитних втрат у корпоративному портфелі опитав 20 банків - учасників цьогорічної оцінки стійкості і врахував інформацію про кредити, визнані дефолтними під час оцінки якості активів (AQR).

Як повідомлялось, станом на 1 грудня 2023 року частка непрацюючих кредитів у банківському секторі становила 37% проти 37,7% станом на 1 листопада.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-