«Ліси України» втричі збільшили доходи держави від реалізації деревини

«Ліси України» втричі збільшили доходи держави від реалізації деревини

Укрінформ
ДП “Ліси України” за поточний рік втричі збільшило доходи держави від реалізації деревини, сплатило податків на понад 10 млрд грн, висадило 195 млн дерев і на 300 млн грн надало допомогу ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Фейсбуці директор державного підприємства Юрій Болоховець.

"Підбиваємо попередні підсумки року. Нам є чим пишатися. Обсяг сплачених податків у бюджети всіх рівні збільшився на понад 1 млрд грн та досяг рекордних 10,5 млрд грн. Сплата дивідендів державі збільшиться в три рази. Рентабельність зросла з 6% до 14%", - повідомив Болоховець.

Він зазначив, що прибуток ДП зріс у понад два рази до 3 млрд грн, не зважаючи на падіння середньої ціни знеособленого куба деревини і зменшення (хоча і незначного) обсягу реалізації. До початку укрупнення та реформування державні лісгоспи сумарно показували не більше 200 млн грн прибутку, отримуючи 350 млн грн дотацій від держави.

"На територіях ДП "Ліси України" висаджено 195 млн дерев – це більше, ніж загалом по всій Україні минулого року. З поправкою на величезні втрати лісового фонду програма Президента «Зелена країна» успішно виконується. Вперше за багато років масштабна висадка проводиться у південних та східних господарствах. Робимо ставку на будівництво сучасних насіннєвих центрів і збільшення частки сіянців із закритою кореневою системою", - наголосив Болоховець.

Очільник підприємства зауважив, що цьогоріч середня зарплата працівників зросла на 2 тис. грн, задача на наступний рік – суттєво збільшити зарплату низової ланки, яка працює у лісі.

Болоховець також додав, що в 43 рази скорочена площа пожеж. Збережені десятки тисяч га лісу, який зазвичай втрачався щорічно.

У той же час, зазначив керівник відомства, значну частину закупівель переведено через Prozorro. Економія склала майже 300 млн грн. Якщо порівнювати з попередніми закупівлями лісгоспів, то збережено не менше мільярда гривень.

"За рік речові права оформлені на площу понад 700 тис. га, у 2024 році плануємо повністю завершити оформлення територій ДП «Ліси України». Процес тягнувся багато років, що сприяло незаконному відчуженню державного лісового фонду", - відзначив Болоовець і зауважив, що оформлені речові права на 5,3 тис. га самосійних лісів та територій під лісорозведення – це результат зростання довіри до «Лісів України» з боку місцевих громад.

Він також наголосив, що Департамент безпеки провів понад тисячу перевірок філій підприємства, запроваджено нові інструменти боротьби з незаконними рубками, такі як фотофіксація завантаженої на автомобіль деревини. Такої системної та комплексної системи контролю раніше у лісовий галузі не було.

"У процесі будівництва 256 км доріг – це фундамент для збільшення економічних показників у наступні роки. Замовлення вперше розміщуються через Prozorro, вперше є реальний контроль за обсягом та якістю виконаних робіт", - підкреслив Болоховець.

Читайте також: «Ліси України» збільшили постачання ЗСУ деревини для будівництва фортифікаційних споруд

За даними ДП, за цей рік ЗСУ була надана допомога на суму близько 300 млн грн – майже 100 тис. кубометрів лісоматеріалів, 122 одиниці техніки.

"Цього року ми взяли дуже високу планку. Задача на наступний рік не лише втримати рекордні показники, а значно їх покращити. Потенціал для цього є. Але про плани детально поговоримо вже на початку наступного року", - підсумував директор ДП "Ліси України".

Фото: Ліси України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-