Технічну сіль в Україну везуть з Африки: голова ОВА каже, що закарпатська - дорожча, але краща

Технічну сіль в Україну везуть з Африки: голова ОВА каже, що закарпатська - дорожча, але краща

Укрінформ
Тонна закарпатської технічної солі коштує 3 тисячі гривень, вона дорожча за африканську, але набагато якісніша, запит на ринку на неї є.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив голова Закарпатської ОВА Віктор Микита.

«Своя сіль Україні потрібна, як і взагалі будь-які свої ресурси. Тим більше, вона потрібна регіону - це податки та робочі місця. Вартість закарпатської солі з Буштинського родовища зараз становить 3 тис. грн за тонну. Але якість її на порядок вища за африканську: виробник проводив експертизи, вона чудово розчиняється. Тому закарпатську сіль будуть купувати», - сказав він.

За словами голови Закарпатської ОВА, зараз технічну сіль в Україну поставляють з африканських країн.

«Я так розумію, зерновим коридором на звороті в порти Одеси. Вартість її становить 2,5 тис. грн за тонну. В цілому до війни вартість технічної солі з «Артемсолі» становила 1,5 тис. грн. Коли не було взагалі ніякої солі в перший рік війни, ми завозили її з Польщі, її вартість становила 7-9 тис. грн за тонну», - розповів Микита.

Він додав, що наприкінці 2023 року Закарпаття частково відновило промисловий видобуток технічної солі на Буштинському родовищі, яке почали розробляти в перший рік повномасштабного вторгнення.

З 2022 року інвестор вклав уже близько 170 млн гривень в цей проєкт. Зараз підприємство продовжує розробляти родовище - укріплює тунель та побіжно добуває близько 45 тонн технічної солі на добу.

Читайте також: На Закарпатті з нового родовища добули першу сіль

У випадку необхідності технічної солі на ринку виробник може збільшувати цю цифру до 200 тонн на добу. Так робили в листопаді, коли під час снігового фронту були паралізовані дороги в кількох регіонах України. На Одещину, де ситуація була критичною, з Буштинського родовища технічну сіль передали безкоштовно.

Як повідомлялося, після попередніх геологічних досліджень та апробації Тереблянського соляного родовища у 2015 році зафіксовано, що воно має запаси кам'яної солі обсягом 15,5 млн тонн.

Фото з сайту «Карпатський об’єктив»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-