НБУ - про стійкість банків: більшість мають достатній запас капіталу

НБУ - про стійкість банків: більшість мають достатній запас капіталу

Звіт
Укрінформ
За результатами оцінки стійкості банків лише для п’яти банків установлено вищий за мінімальний рівень нормативів достатності капіталу і лише три з них мають ризики повністю втратити капітал на горизонті трьох років.

Про це йдеться у Звіті про фінансову стабільність, грудень 2023 року, повідомляє пресслужба НБУ.

«Цьогорічна оцінка стійкості засвідчила достатній запас капіталу та великий запас міцності системи в цілому. Її пройшли 20 банків, що сукупно мають понад 90% чистих активів сектору. За результатами оцінки стійкості лише для п’яти банків установлено вищий за мінімальний рівень нормативів достатності капіталу і лише три з них мають ризики повністю втратити капітал на горизонті трьох років», - йдеться в документі.

У Нацбанку зазначають, що ці п’ять банків готуватимуть програми капіталізації та реструктуризації для досягнення достатності капіталу або її підтримання на встановленому рівні. Деякі з них уже мають достатність капіталу вищу за встановлені за результатами оцінки стійкості підвищені нормативи.

Цьогорічна оцінка стійкості завершується у грудні, її результати будуть актуальними у 2024 році.

Банки, для яких встановлено підвищені нормативи достатності капіталу, готуватимуть програми капіталізації або реструктуризації вже на початку 2024 року і виконуватимуть їх поетапно протягом двох років.

Читайте також: Зеленський підписав закон про додаткове тимчасове оподаткування банків

Наступного року банки та НБУ зосередяться на проведенні незалежної оцінки якості активів, якщо цьому сприятимуть безпекові умови; це передбачено Меморандумом із МВФ. Методологія цієї оцінки також розроблятиметься зовнішніми експертами.

До традиційного стрес-тестування НБУ повернеться ймовірно вже у 2025 році. Воно включатиме як базовий, так і несприятливий макроекономічні сценарії.

Як повідомлялось, в Україні попит на кредити все ще лишається пригніченим порівняно з довоєнним рівнем, що пояснюється насамперед істотним зниженням споживчого попиту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-