Вінницькі аграрії через війну оптимізують технологічні процеси у рослинництві

Вінницькі аграрії через війну оптимізують технологічні процеси у рослинництві

Ексклюзив
Укрінформ
Вінницькі аграрії в умовах воєнного часу оптимізують технологічні процеси у рослинництві і змінюють структуру посівних площ на користь технічних культур.

Про це у коментарі кореспондентові Укрінформу повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров.

«Війна вплинула і продовжує впливати на розвиток агропромислового комплексу. За ці майже два роки війни вже намітилися окремі тенденції розвитку цього сектора економіки, зокрема і в Вінницькій області. Бізнес підлаштовується під воєнні реалії та продовжує нести свій фронт на полях та фермах. Передусім йдеться про рослинництво, де відбулась оптимізація технологічних процесів і запроваджене застосування ощадливих технологій в вирощуванні сільськогосподарських рослин», - сказав Сідоров.

За його словами, з огляду на вартість пального та мінеральних добрива скорочено кількість технологічних операцій під час вирощування сільськогосподарських культур та оптимізовано системи живлення та захисту рослин.

Окрім того, зважаючи на цінову ситуацію та логістичні труднощі, з якими стикаються експортери зерна, змінилася і продовжує змінюватись структура посівних площ.

«Зменшуються площі під зерновими культурами та збільшуються під технічними. Зокрема збільшені площі під ріпаком, соєю та цукровими буряками. Так, площі під зерновими та зернобобовими культурами зменшені на 35 тис. га до минулого року та на 122 тис. га до довоєнного 2021 року», - зазначив посадовець.

Він додав, що частина сільгосппідприємств вводить у свої сівозміни нішеві культури та культури, які користуються підвищеним попитом всередині країни. Зокрема, овочі та баштанні культури. Цьогорі площі під овочевими вінницькі агропідприємства збільшили удвічі.

Читайте також: В Україні цьогоріч рекордна врожайність - Сольський

Також змінюється співвідношення структури прибутковості галузей АПК.

«Наразі саме тваринницька галузь виступає основним джерелом поповнення обіговими коштами. Також вона стала основним споживачем зернової продукції. Тому частина агропідприємств, які раніше відмовились від тваринництва, починають повертатись до нього. Зокрема, до виробництва молока», - сказав директор департаменту.

Загальною тенденцією в АПК стала усе більша орієнтація аграрного бізнесу на внутрішню переробку сільськогосподарської сировини.

Як повідомлялось, за 10 місяців поточного року на Вінниччині зафіксоване нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції майже на 30%, в тому числі, в сільськогосподарських підприємствах на 36%, в господарствах населення - на 4%.

Читайте також: Україна цьогоріч скоротила виручку від експорту агропродукції на 7% - ІАЕ

Зросли й обсяги виробництва харчових продуктів: за січень - серпень поточного року на 12% до відповідного періоду минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-