Україна дотримується своїх євроінтеграційних зобов'язань за Конвенцією Еспо - Міндовкілля

Україна дотримується своїх євроінтеграційних зобов'язань за Конвенцією Еспо - Міндовкілля

Укрінформ
Україні вдалося закрити 20-річний спір із Румунією з виконання вимог Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище у транскордонному контексті (Еспо) при будівництві каналу «Дунай-Чорне море».

Як передає Укрінформ з посиланням на Міндовкілля, про це повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець за підсумками робочого візиту до Женеви для участі в 9-й нараді сторін Конвенції Еспо.

«Україна дотримується своїх євроінтеграційних зобов’язань за Конвенцією. Ми виконали «домашню роботу» і здолали довгий шлях по приведенню у відповідність проєкту до вимог Конвенції. Адже Україні не байдуже на добросусідські відносини та дотримання норм міжнародного права. Ми хочемо і можемо шукати спільну мову та виправляти помилки минулого», – зауважив Стрілець.

Очільник Міндовкілля подякував міністру довкілля, водних та лісових ресурсів Румунії Мірчі Фекету за підтримку цього історичного рішення та міністерці навколишнього середовища Молдови Йорданці-Родіці Йорданов за фахове та дипломатичне головування на засіданні наради сторін Конвенції.

Крім того, Стрілець поділився ще двома перемогами української делегації в Женеві.

Так, на 9-й нараді сторін Конвенції Еспо представника Білорусі не обрали в робочі органи Конвенції Еспо. Заяву підтримали делегації Швейцарії, Норвегії та ЄС, за це рішення проголосували 34 країни.

Також на 43-й сесії Конвенції про транскордонне забруднення повітря на великі відстані Москву позбавили статусу приймаючої сторони Метеорологічного центру «Схід» програми ЕМЕР. За це проголосували 33 країни із 35 країн-учасниць. Тепер міжнародний природоохоронний науковий центр базуватиметься в Інституті Йожефа Стефана в Любляні, Словенія.

«Розраховуємо, що дуже скоро він працюватиме в Українському гідрометцентрі! Дякуємо партнерам, що підтримуєте Україну», – подякував Стрілець за підтримку міжнародних партнерів.

Читайте також: Україна та Болгарія співпрацюватимуть у відновленні українського довкілля

Як повідомлялося, Конвенція Еспо – це міжнародний договір, що зобов’язує держави проводити оцінку впливу на навколишнє середовище комерційних проєктів у випадку, коли такі проєкти можуть вплинути на навколишнє середовище іншої держави.

Мета конвенції – запобігти значному шкідливому транскордонному впливу як результату запланованої господарської діяльності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-