Українські АЕС почали користуватися сховищем відпрацьованого ядерного палива під Чорнобилем

Українські АЕС почали користуватися сховищем відпрацьованого ядерного палива під Чорнобилем

Укрінформ
Українські атомні електростанції вже виконали рейси на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні відчуження.

Про це заявив в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"У 2023 році розпочалася дослідна експлуатація нової ядерної установки - Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Вже здійснені рейси із Рівненської, Хмельницької, Південноукраїнської АЕС на сховище", - сказав Коріков.

Він наголосив, що на новому сховищі використовується сучасна система двобар'єрної упаковки ядерних матеріалів. Крім того, наявність власного сховища дозволило позбутися російської монополії на зберігання відпрацьованого палива.

Дозвіл на дослідну експлуатацію наданий на 3 роки, за цей час атомники мають перейти до промислового використання ЦСВЯП.

Читайте також: Галущенко зустрівся з послом Туреччини - говорили про ситуацію на ЗАЕС

Як повідомлялося, у квітні 2022 року НАЕК "Енергоатом" отримав окремий дозвіл на введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

ЦСВЯП є автономною ядерною установкою, призначеною для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій. Раніше з цих трьох АЕС воно вивозилося на зберігання та переробку до Росії, і це щороку коштувало Україні близько 200 млн доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-