Вінниччина зібрала один із найбільших врожаїв зернових та зернобобових

Вінниччина зібрала один із найбільших врожаїв зернових та зернобобових

Укрінформ
У Вінницькій області поточного року зібрали один із найбільших врожаїв зернових та зернобобових культур - майже 5,1 млн тонн збіжжя.

Про це на брифінгу повідомив директор Департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА Олег Сідоров, передає Укрінформ.

«Наразі в області завершено проведення осінньо-польових робіт. Всього в поточному році, за оперативними даними, по всіх категоріях господарств намолочено зернових та зернобобових культур майже 5,1 млн тонн. Це на 38 % більше, ніж в минулому році. Хоча ми пам’ятаємо, що аграрії Вінниччини намолочували і понад 6 млн тонн зерна - у 2021 році», - сказав Сідоров.

Читайте також: На Вінниччині обсяги виробництва сільгосппродукції зросли на 30% - ОВА

За його словами, Вінниччина за виробництвом зерна цьогоріч займатиме друге місце - після Полтавщини, позаяк у цьому регіоні ще триває збирання кукурудзи на зерно. А полтавчани відвели під цю культуру майже на 167 тис. га площ посіву більше, аніж вінницькі аграрії.

Посадовець зазначив, що у поточному році внаслідок порушення логістики експорту зерна на Вінниччині відбулися зміни у структурі посівних площ. Вони зменшились під зерновими культурами та збільшились під технічними. Так, площі під зерновими та зернобобовими культурами зменшені на 35 тис. га порівняно з минулим роком та на 122 тис. га - до довоєнного 2021 року.

Це сталося насамперед за рахунок зменшення площ під кукурудзою на зерно, яка в основному й формувала обсяги виробництва зерна. Зокрема цьогоріч площі під цією культурою становили 343 тис. га, що менше на 36 тис. га, аніж у минулому, та на 113 тис. га менше, ніж у 2021 році.

Читайте також: На Вінниччині виробництво цукру перевищить торішні показники на 10-15%

Середня урожайність зернових та зернобобових культур в поточному році, за оперативними даними, становить 66,2 ц/га, що на 19 ц/га більше, аніж торік. Причому урожайність вищу за минулорічну продемонстрували практично всі зернові культури. Так, урожайність озимої пшениці перевищувала минулорічну на 21 ц/га, озимого жита та озимого ячменю - на 11 ц/га, ярої пшениці та ярого ячменю - на 8 ц/га, гречки - на 3 ц/га, кукурудзи на зерно - на 22 ц/га.

Як повідомлялося, на Вінниччині темпи виробництва продукції рослинництва за січень-жовтень 2023 року становлять майже 140%, в тому числі по сільськогосподарських підприємствах - 159%, господарствах населення - 108%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-