Глава Мінфіну сподівається, що Національну стратегію доходів затвердять до кінця року

Глава Мінфіну сподівається, що Національну стратегію доходів затвердять до кінця року

Укрінформ
Міністерство фінансів України сподівається, що уряд затвердить Національну стратегію доходів на 2024 - 2030 роки вже до кінця 2023-го.

Про це поінформував міністр фінансів Сергій Марченко під час пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ на тему “Бюджет України під час війни: поточна ситуація, плани та прогнози на наступний рік”.

За словами міністра, документ уже розробили й найближчим часом подадуть на розгляд Кабінету Міністрів.

“Сподіваюся, до кінця року уряд підтримає Національну стратегію доходів, і ми почнемо імплементацію цього документа вже починаючи з 2024-го”, - сказав урядовець.

Він нагадав, що суттєве посилення доходної частини бюджету передбачене програмою співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Один із кроків на цьому шляху - затвердження Національної стратегії доходів на 2024 - 2030 роки, яка, поміж іншого, передбачатиме дієві адміністративні заходи, формування політики у цій галузі та посилення таких органів, як Податкова і Митниця.

“Йдеться про наповнення їх професійними кадрами, підвищення мотивації співробітників, діджиталізацію процесів, забезпечення ризик-орієнтованих підходів, імплементацію європейського законодавства. Ми фактично змінюватимемо наші фіскальні органи та їхню роботу відповідно до європейських стандартів”, - деталізував Марченко.

Читайте також: МВФ радить Україні зосередитися на посиленні спроможностей збирати доходи

Україна вже багато чого для цього зробила у сфері законодавства, додав він. Тепер залишається максимально адаптувати наші фіскальні органи до практики роботи відповідних підрозділів податкової і митниці країн Європейського Союзу.

Як повідомлялося, в березні 2023 року Кабінет Міністрів доручив Міністерству фінансів розпочати підготовку Національної стратегії доходів (НСД) на 2024 - 2030 роки. В урядовій ухвалі визначено етапи і терміни підготовки НСД, а також основні засади й завдання податкової політики в умовах воєнного часу та післявоєнного відновлення.

Підготовка такої стратегії була однією із трьох попередніх умов для затвердження радою директорів МВФ програми розширеного фінансування EFF дя України на 15,6 млрд дол. У Фонді не раз наголошували, що українська влада має зосередитися на посиленні спроможностей збирати власні доходи - як податкові, так і митні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-