Частка «чорного» експорту зерна в Україні перевищила 20% - БЕБ

Частка «чорного» експорту зерна в Україні перевищила 20% - БЕБ

Інфографіка
Укрінформ
За даними Бюро економічної безпеки, понад 20% експорту зерна здійснюється ризиковими підприємствами; відомство надало Кабінету Міністрів пропозиції щодо виправлення ситуації.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба БЕБ.

"За результатами аналізу експортних операцій з сільськогосподарською продукцією аналітики БЕБ виявили, що за 9 місяців ризикові підприємства експортували зернових невідомого походження на 133,9 млрд грн. Це понад 20% від загальної кількості. Наразі Бюро економічної безпеки надало свої пропозиції до Кабінету Міністрів України, аби мінімізувати ризики в цьому секторі економіки", - йдеться у повідомленні.

Використання ризикових підприємств є одним із найпоширеніших методів «чорного» експорту зерна, пояснили в БЕБ. Такі підприємства заздалегідь створюються для експорту необлікованого зерна, що придбане за готівку.

"Тобто аграрії вирощують зерно та за готівку продають компаніям, що зазвичай оформлені на підставних осіб і не займаються постійною господарською діяльністю. Ці компанії не подають документи про походження зерна або декларують у митних деклараціях удаваних виробників", - додали у відомстві.

Після того, як зерно залишає межі України, його перепродають кілька разів, і воно вже легально потрапляє до кінцевого покупця. В результаті валютна виручка не повертається до України, а бюджет не отримує надходжень, оскільки компанії-експортери є фіктивними.

Зазвичай кінцевим покупцем зерна є компанія нерезидент, яка передає кошти за товар іншому нерезиденту, повʼязаному з українським експортером.

Також існує схема, в якій валюта перераховується на розрахункові рахунки нерезидента, який потім закуповує товар, наприклад у Китаї, та імпортує до України, щоб потім реалізувати його за готівку та продати іншим підприємствам податковий кредит.

Читайте також: Цьогорічний врожай зернових та олійних перевищить 80 мільйонів тонн - Аграрна рада

За результатами аналізу експортних операцій БЕБ направило до Держмитслужби майже 4,5 тис. доручень щодо ініціювання огляду (переогляду) вантажів. Наприклад, за інформацією теруправління БЕБ в Одеській області, митниця відмовила у митному оформленні 75 митних декларацій загальним обсягом 1,6 млн т на понад 430 млн дол.

У межах 22 кримінальних проваджень детективи БЕБ повідомили про підозру 12 посадовим особам «ризикових» підприємств-експортерів зерна за вчинення злочинів, передбачених статтями 212 та 205-1 Кримінального кодексу України. Проведено 71 обшук, 12 кримінальних проваджень уже скеровано до суду; суди винесли 8 обвинувальних актів.

Крім того, БЕБ надало свої пропозиції до Кабміну щодо внесення змін до нормативно-правових актів з питань експорту сільгосппродукції.

Зокрема, пропонувалося:

  • скоротити граничні терміни розрахунків (повернення виручки) до 60 - 90 днів;
  • удосконалити Порядок заповнення митних декларацій;
  • доповнити перелік підстав для відмови у митному оформленні зернових сумнівного походження;
  • розширити перелік товарів, щодо яких застосовується режим експортного забезпечення;
  • створити відкриті реєстри сертифікатів та експортерів сільськогосподарської продукції.

Як повідомлялось, співробітники Бюро економічної безпеки України спільно з СБУ в межах розслідування кримінального провадження провели 30 обшуків в адміністративних приміщеннях Державної митної служби України, Одеської митниці та митних постах «Чорноморськ-порт», «Південний порт», «Одеса-порт» ДМС та за місцем проживання службових осіб Держмитслужби.

Фото: БЕБ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-