В Україні проведуть цифровізацію лісової галузі

В Україні проведуть цифровізацію лісової галузі

Укрінформ
ДП «Ліси України» починає наступний етап цифровізації своєї роботи для збільшення прозорості та контрольованості виробничих та бізнес-процесів.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив в.о. генерального директора підприємства Юрій Болоховець.

«Сьогодні презентована стратегія цифровізації ДП «Ліси України». Її мета – прозорість, прослідкованість та контрольованість всіх виробничих та бізнес-процесів», - йдеться в повідомленні.

За словами Болоховця, вже цього року розпочнеться пілотний проєкт із запровадження GPS-моніторингу за переміщенням вантажних та спеціалізованих автотранспортних засобів у лісових масивах.

Також підприємство має намір занести до Єдиної державної системи електронного обліку деревини координати усіх діючих складів заготовленої деревини у лісових масивах.

«Зможемо відстежувати обсяги заготовленої деревини в розрізі їхніх реальних місць штабелювання, бо лісгоспи часто мали по декілька точок відвантаження, а у звітності фігурував лише один склад», - зауважив керівник ДП.

Крім того, у процесі запровадження і фотофіксація завантаженої деревини на лісовоз.

Наразі триває затвердження необхідної нормативної бази та закупівля технічних засобів.

Планується удосконалити і систему валідації бирок, що значно знизить ризик їх повторного використання.

Читайте також: В Україні збільшать інвестиції у догляд за лісами

«Після запровадження всього комплексу інновацій виявляти порушення та зловживання стане на порядок простіше. Щось приховати стане дуже складно. Незаконно заготовлену деревину неможливо буде легалізувати та вивезти з лісу, що значно зменшить відсоток незаконних рубок», - додав Болоховець.

Як повідомлялося, ДП “Ліси України” створено наприкінці 2022 року. Компанія об’єднала більшість державних лісогосподарських підприємств країни. Підприємство перевело реалізацію лісоматеріалів на біржові торги, а закупівлі - на Prozorro. За підсумками 8 місяців 2023 року ДП «Ліси України» збільшило відрахування у державний бюджет на 35%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-