У світі зростає дефіцит дизпального, ціни злетіли - Bloomberg

У світі зростає дефіцит дизпального, ціни злетіли - Bloomberg

Укрінформ
Світові нафтопереробні заводи не встигають виробляти достатньої кількості дизельного палива, провокуючи новий виток інфляції, і позбавляючи країни палива для промисловості і транспорту.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ. 

"Ми ризикуємо побачити подальшу напруженість на ринку, особливо для дистилятів, у зимові місяці. Нафтопереробні заводи не можуть повністю справитись із цим завданням", - керівник відділу нафтового ринку Міжнародного енергетичного агентства Торіл Босоні, маючи на увазі паливо, яке включає дизель.

У той час як ф’ючерси на нафту стрімко зростають — у п’ятницю вони були трохи нижче 95 доларів за барель у Лондоні.

Ціни в США на дизельне паливо в четвер підскочили вище 140 доларів до найвищого рівня за всю історію для цієї пори року. Європейський еквівалент злетів на 60% з літа.

І ситуація може погіршитись, оскільки Саудівська Аравія та Росія зменшили видобуток сирої нафти, яка багата на дизель.

5 вересня обидві країни — лідери альянсу ОПЕК+ — оголосили, що продовжать ці обмеження до кінця року, періоду, коли попит на паливо зазвичай зростає.

Зазначається, що ситуація з нестабільним виробництвом уже кілька місяців спостерігається на всіх світових нафтопереробних заводах. Сильна спека цього літа у північній півкулі змусила багато заводів працювати повільніше, ніж зазвичай, що призвело до виснаження запасів пального.

Читайте також: Пальне та автогаз продовжать дорожчати – експерт

За словами Каллума Брюса, аналітика Goldman Sachs Group Inc., на заводи також чинився тиск, щоб вони виробляли інші продукти, такі як авіаційне паливо і бензин, попит на які різко зріс.

Проте є надія, що дефіцит дизельного пального зменшиться. З наближенням зимових місяців, обмеження на нафтопереробних заводах загалом зменшуються, навіть якщо деякі з них проходять планове сезонне технічне обслуговування.

Як повідомляв Укрінформ, Росія зіткнулася з нестачею пального, необхідного для збирання врожаю в деяких частинах південної житниці. Ситуація може погіршитися найближчими місяцями.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-