В Україні до 30% аграріїв можуть цьогоріч зменшити посівні площі під озимими - експерт

В Україні до 30% аграріїв можуть цьогоріч зменшити посівні площі під озимими - експерт

Укрінформ
В Україні у 2023 році 20-30% аграріїв можуть зменшити обсяги посівних площ під озимими або взагалі відмовитись від посіву озимих через проблеми з експортом агропродукції.

Про це заявив заступник голови Всеукраїнської агарної ради Денис Марчук під час брифінгу у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Якщо у нас не запрацює експорт Чорним морем і не запрацюють нормально "коридори солідарності" і дунайські порти, то прогнозую, що від 20% до 30% товаровиробників просто будуть змушені зменшити посівні площі під озимими або взагалі не працювати в цьому сезоні", - сказав він.

Читайте також: США нададуть українським аграріям із постраждалих регіонів насіння озимого ріпаку

Марчук зазначив, що, за попередніми прогнозами, врожай зернових та олійних культур в Україні цьогоріч буде становити до 76 млн т. Таким чином, потенційно українські аграрії у нинішньому маркетинговому році можуть експортувати приблизно 48-50 млн т зерна.

За словами експерта, щоб експортувати такий обсяг агропродукції, Україні потрібно щомісяця відвантажувати на зовнішні ринки щонайменше 4 - 4,5 млн т продовольства.

Читайте також: Мінагрополітики збільшило прогноз цьогорічного врожаю зернових та олійних до 76,7 мільйона тонн

Як повідомляв Укрінформ, за результатами опитування Міністерства аграрної політики та продовольства України, проведеного 7-14 серпня, майже половина українських сільгосптоваровиробників (45%) не планують істотно скорочувати посівні площі озимих культур, а 38% - мають намір їх більшити порівняно з минулим сезоном, переважно за рахунок ріпаку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-