Міжнародні резерви України зросли до рекордного рівня - $41,7 мільярда

Міжнародні резерви України зросли до рекордного рівня - $41,7 мільярда

Укрінформ
Станом на 1 серпня міжнародні резерви України становили майже 41,7 млрд дол., що є рекордним показником із часів набуття незалежності.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба НБУ.

"Станом на 1 серпня 2023 року міжнародні резерви України за попередніми даними становили 41 718,6 млн дол. США. У липні вони зросли на 6,9%, вдруге поспіль оновивши рекордний показник за всю історію незалежності України", - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Нацбанку фіксують зростання ставок за гривневими депозитами

Зазначається, що до цього максимальний рівень резервів був зафіксований 1 липня 2023 року – 39 026,5 млрд дол. США.

Упродовж липня міжнародні резерви продовжували зростати завдяки стійким та ритмічним надходженням від міжнародних партнерів, що перевищили чистий продаж валюти Національним банком та боргові виплати країни в іноземній валюті.

Загалом упродовж минулого місяця динаміку міжнародних резервів визначала низка чинників. По-перше, надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. На валютні рахунки уряду в Національному банку надійшло 4 681,3 млн дол. США. За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті Уряд України виплатив 394,6 млн дол. США, з яких: 319,6 млн дол. США – за обслуговування та погашення валютних ОВДП, 66,8 млн дол. США – боргу перед Світовим банком, решта – боргу перед іншими міжнародними кредиторами.

Читайте також: Міжнародні резерви на кінець 2025 року сягнуть $44,1 мільярда – НБУ

По-друге, операції Національного банку на валютному ринку України. У липні 2023 року Національний банк (відповідно до балансових даних) продав на валютному ринку 1 873,4 млн дол. США та викупив до резервів – 12,9 млн дол. США. Отже, чистий продаж валюти НБУ минулого місяця становив 1 860,5 млн дол. США.

По-третє, переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У липні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на 266,0 млн дол. США.

Як повідомляв Укрінформ, за оцінками Національного банку міжнародні резерви на кінець 2025 року сягнуть 44,1 млрд дол. США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-