Діалог регулятора з фінтех ринком сприяє розвитку галузі

Діалог регулятора з фінтех ринком сприяє розвитку галузі

PR
Укрінформ
19 липня у Києві пройшла Ukrainian Credit Conference 2023 (UCC). 

Організатори заходу – український фінансовий портал finance.ua та ВАФК – зібрали на одній платформі ключових представників фінансової спільноти України для обговорення актуальних питань, проблем і тенденцій на кредитних ринках.

«Країна потребує відновлення, економіка і бізнес не можуть повноцінно функціонувати без кредитних коштів. Населення, чиї фінансові статки суттєво скоротилися внаслідок військової агресії, потребує кредитів на відбудову пошкодженого житла, на розв'язання побутових проблем, лікування, навчання тощо», – зазначили організатори в анонсі конференції.

Понад 200 учасників UCC, серед яких представники регулятора, голови правлінь і СЕО банків, експерти фінтех-компаній, зібралися, щоб обмінятися думками щодо можливих шляхів і методів збереження стійкості фінансової системи.

Найбільш жваве обговорення викликала під час заходу дискусія «Трансформація ринку за новими правилами гри», яку модерувала президент асоціації ВАФК Алла Сав'юк.

У дискусії взяли участь: український політик і журналіст Ольга Василевська-Смаглюк, начальник Управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук, представники компаній Авентус Україна, ТОВ «СОС КРЕДИТ» та ТОВ «Манівео Швидка Фінансова Допомога».

На думку учасників дискусії, фінтех-ринок розвивається досить швидко, навіть під час війни. Небанківські споживчі онлайн-кредити стають все більш затребуваним. У першому кварталі 2023 року обсяг кредитування зріс на 39%. Кредитні кошти вкрай необхідні українським громадянам у сучасних умовах. Надаючи доступ до кредитів широкому колу споживачів, фінкомпанії підвищують фінінклюзію в державі. Тому дуже важливими є розробка та впровадження нових стандартів та нормативних актів.

«Вони дійсно потрібні ринку. Але щоб уникнути турбулентності, яка може мати негативний вплив на економіку та всіх учасників ринку, треба створити сприятливе середовище для поступового переходу до нових регуляторних положень», – зауважив Володимир Коник, GR Advisor of CEO Moneyveo.

Володимир Коник
Володимир Коник

Начальниця Управління захисту прав споживачів фінансових послуг НБУ Ольга Лобайчук погодилася, що фінустановам дійсно необхідний час, адже поступове зниження денної процентної ставки дасть змогу українському ринку налаштувати всі необхідні процеси та адаптуватися до змін. «Але цей процес не може тривати десятиліття», – підкреслила представниця регулятора.

У питанні щодо прийнятних для ринку ставки та строку для адаптації, експерти зійшлися на думці, що максимальний розмір ставки має відповідати рівню, який буде балансом між можливостями клієнтів та ризиками кредитодавців.

Зокрема, представник компанії Moneyveo зазначив, що денна процентна ставка не може перевищувати максимального розміру, який дорівнює 2,5% на день від загального розміру кредиту до 31.12.2024 та 1,5% на день від загального розміру кредиту з 01.01.2025.

«Законопроєкт має запобігти фінансовим ризикам та сприяти забезпеченню рівноваги на кредитному ринку, – наголосила Ольга Лобайчук. – Регулятор враховує інтереси всіх учасників ринку, тому я поділюся з колегами вашою експертною думкою».

За словами пані Лобайчук, головна мета регулятора – це забезпечення стійкості та надійності фінансової системи. Саме тому Нацбанк проводить ретельні перевірки фінкомпаній, щоб зробити ринок більш цивілізованим і прозорим. Наразі вже здійснено 7 перевірок небанківських організацій, і ще одна запланована.

«За порушення прав споживачів регулятор може застосовувати весь спектр санкцій: від попередження до позбавлення ліцензії», – попередила представниця НБУ і додала, що в цілому на ринку кількість звернень громадян до НБУ зменшилася.

Завдяки виступу Ольги Лобайчук, учасники ринку мали змогу краще зрозуміти вимоги регулятора. Роз'яснення нових правил та нормативів сприятиме підвищенню рівня дотримання правил та виявленню потенційних порушень.

На прохання модератора Алли Сав'юк до учасників дискусії поділитися враженнями від перевірки, Володимир Коник розповів про кейс Манівео.

«Філософія управління компанії відрізняється особливою увагою до самовдосконалення. Саме тому Moneyveo є палким послідовником Lean. Але професійний погляд НБУ додав нам нових горизонтів у вдосконаленні – перегляді певної частини наших процесів, зокрема виділення окремого працівника для більш пильного контролю за комплаєнсом, – зазначив він. – Взагалі кожна перевірка регулятора – це екзамен, який не тільки робить зріз діяльності, а дозволяє компанії більш глибоко зрозуміти потенційні ризики та виклики».

Гравці, які зацікавлені у зростанні бізнесу – зацікавлені у розвитку ринку, зокрема в ефективному регулюванні, що сприяє виведенню недобросовісних конкурентів, які негативно впливають на формування іміджу галузі в цілому.

На думку учасників дискусії, діалог представників НБУ, ВР з представниками профільних асоціацій, гравцями ринку сприятиме аналізу ризиків, прийняттю кращих рішень та поліпшенню стратегії розвитку ринку.

В цілому представники фінкомпаній зійшлися на тому, що законопроєкт щодо обмеження денної процентної ставки є своєчасним і доцільним. При цьому важливо врахувати баланс інтересів всієї спільноти, щоб зберегти доступ громадян до фінансових послуг та здатність фінкомпаній здійснювати свою діяльність. Наприкінці заходу гравці висловили сподівання на те, що до їхньої думки прислухаються і закон матиме позитивний вплив на ринок, сприятиме підвищенню його прозорості шляхом співпраці, обміну інформацією, дотриманню правил, забезпечення стабільності, розвитку нових стандартів і розвитку економіки в цілому. 

Надія Каменчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-