Україна не підписуватиме жодних документів з РФ при закупівлі реакторів у Болгарії - Енергоатом

Україна не підписуватиме жодних документів з РФ при закупівлі реакторів у Болгарії - Енергоатом

Укрінформ
У НАЕК «Енергоатом» заявили, що не збираються підписувати угоду з РФ при купівлі у Болгарії ядерних реакторів та іншого енергетичного обладнання російського виробництва.

Про це Енергоатом повідомив у Телеграмі, коментуючи думку експерта Миколи Штейнберга, яку раніше оприлюднив Укрінформ.

«Інформуємо, що переговори з урядом Болгарії щодо купівлі Україною двох ядерних реакторних установок для встановлення їх на майданчиках недобудованих енергоблоків №№ 3, 4 Хмельницької АЕС дійсно тривають. Це у своєму коментарі Укрінформу раніше підтвердив Міністр енергетики України Герман Галущенко. Та, попри заяви Миколи Штейнберга, Україна не здійснює жодних перемовин і не планує підписувати жодних документів з Росією», – зазначили в компанії.

Наголошується, що встановлення реакторних установок, за умови успішних перемовин з болгарською стороною, здійснюватиметься разом з міжнародними партнерами Енергоатому, зокрема американською компанією Westinghouse, з якою укладено угоди щодо будівництва в Україні нових енергоблоків.

«При цьому Україна жодним чином не залежатиме від країни-агресорки в будь-якому технічному обслуговуванні вищезазначеного устаткування», – додали в компанії.

Крім того, Енергоатом повідомив, що наразі АТ КІЕП та ДП НДІБК провели обстеження елементів, конструкцій та вузлів недобудованих будівель і споруд енергоблоків №3 та № 4 Хмельницької АЕС. У межах техніко-економічних обґрунтувань підтвердили можливість використання наявних конструкцій для подальшого завершення будівництва обох блоків.

Читайте також: Україна домовляється з Болгарією про купівлю російських ядерних реакторів - Галущенко

Станом на початок липня 2023 року результати обстеження підтверджують актуальність висновків спеціалізованих експертних організацій щодо можливості добудови енергоблоків на тих будівельних конструкціях, які були зведені раніше, додали в Енергоатомі.

При цьому пресслужба Енергоатому твердить, ніби Укрінформ не звертався до компанії по роз'яснення стосовно цього питання.

Інформуємо, що кореспондент Укрінформу 7 липня телефоном звертався по коментар до пресслужби, але почув у відповідь, мовляв, НАЕК не буде коментувати таку інформацію. «Ми офіційно не коментуємо, йдуть перемовини», - передаємо дослівну цитату представника пресслужби компанії.

Як повідомляли західні ЗМІ, Україна близька до укладення угоди з Болгарією щодо купівлі двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого критично важливого енергетичного обладнання. За угодою болгарська державна енергетична компанія NEK мала продати НАЕК «Енергоатом» обладнання з недобудованої АЕС «Белене» щонайменше за 600 млн євро.

Читайте також: Енергоатом застрахував усі атомні станції України на випадок ядерного інциденту

12 липня цю інформацію під час конференції підтвердив міністр енергетики Герман Галущенко, заявивши, що встановлення реакторів планується спільно з американською компанією Westinghouse.

Згодом колишній головний інженер Чорнобильської АЕС, ексзаступник міністра палива та енергетики (2002-2006 рр.) Микола Штейнберг висловив думку, що для придбання реакторів та такого обладнання має бути підписана тристороння угода між Україною, Болгарією та Росією.

Енергетичний експерт Ігор Маскалевич зауважив, що у разі купівлі Україною атомних реакторів російського виробництва у Болгарії, можуть виникнути технічні проблеми з їх встановленням та подальшим технічним обслуговуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-