Глава Енергоатому розповів про «фукусімський сценарій» на захопленій росіянами ЗАЕС

Глава Енергоатому розповів про «фукусімський сценарій» на захопленій росіянами ЗАЕС

Укрінформ
російські загарбники намагаються перехопити контроль над технічною експлуатацією ЗАЕС, що загрожує катастрофою світового масштабу.

Про це в інтерв'ю "Радіо НВ" сказав президент Енергоатому Петро Котін, передає Укрінформ.

"Окупанти намагаються перехопити контроль над технічною експлуатацією ЗАЕС. В суботу вони вдерлися до кабінету головного інженера і заявили, що москва бере на себе повний контроль, і будь-які дії в технічному вже плані, також потрібно погоджувати. Це дуже небезпечна ситуація", - сказав він.

Читайте також: Працівників ЗАЕС, які підписали контракт із росатомом, можуть мобілізувати в армію рф

Котін пояснив, це означатиме, що Україна не зможе виконати запуск енергоблока.

"Один із небезпечних факторів - це те, що наближається зимовий період, іде зниження температури навколишнього середовища, зі зниженням температури знижуються і умови експлуатації того обладнання, яке знаходиться на станції. Фактично температура повітря в приміщеннях, де знаходяться ті ж самі дизель-генератори, має бути більш як 20 градусів, для приміщень інших - 15 градусів. Неможливо допустити, аби температура впала до 0 градусів. Єдиним джерелом тепла, яке може підтримувати потрібну температуру на ЗАЕС є пара від експлуатації енергоблоків. Її можна отримати тільки при робочому стані хоча б одного енергоблоку. Тобто, на першому плані - питання включення одного з енергоблоків, щоб отримати пару на власні потреби і створити всі умови для роботи систем безпеки, які забезпечують ядерну та радіаційну безпеку Запорізької АЕС", - пояснив очільник Енергоатому.

За словами Котіна, якщо буде відключення від української енергосистеми, станція перейде на дизель-генератори, і тоді все залежатиме від кількості пального для цих генераторів. Зазначається також, що пальне доставили і Енергоатом, і самі загарбники.

Читайте також: Близько 50 співробітників Запорізької АЕС перебувають у російському полоні – Енергоатом

"При зупинці дизель-генераторів, ми маємо фукусімський сценарій. Пам'ятаємо, що за три години розпочалось вже плавлення активних зон і викид радіоактивних речовин в повітря і воду, яка охолоджувала реактори. Це загроза всьому світу", - нагадав Котін.

В Енергоатомі зазначають, що працівники ЗАЕС перебувають в дуже поганому психологічному стані, адже вони знаходяться під окупацією 7 місяців. Крім того, загарбники викрадають людей, застосовують тортури.

"Зараз вони викрали заступника директора з кадрів. Це зроблено, аби забезпечити перехід до фейкової організації, яку вони створили в москві - "експлуатуюча організація ЗАЕС". Фейковий орган створили, призначили туди директора, і він намагається переконати всіх працівників станції написати заяви про перехід до росатому. Я не рекомендую і прошу наших працівників добровільно не переходити і не підписувати контрактів", - сказав Котін.

Читайте також: Загарбники відключили всі блоки ЗАЕС та примушують робітників до співпраці з «росатомом» - розвідка

Він нагадав, що ЗАЕС є найбільшою станцією в Європі. Два енергоблоки знаходяться (формально) в режимі ремонту, один (5-й) - в режимі зупину для випробувань. Саме його Енергоатом, за словами Котіна, готував для пуску пари, інші енергоблоки - в холодному стані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-