Готівкова валюта: хоч паніки ніби й немає, купівельний попит росте

Готівкова валюта: хоч паніки ніби й немає, купівельний попит росте

Укрінформ
Як показав експеримент Укрінформу, у половині столичних обмінників купити зо дві сотні доларів й досі проблематично. Та українців це не зупиняє

Минуло вже пʼять місяців, як Нацбанк знову дозволив населенню купувати долари. І трохи більше двох місяців відтоді, як регулятор заборонив  обмінникам (небанківським фінустановам) публічно афішувати курс купівлі-продажу готівкової валюти. З тих пір численні валютні табло в столиці майорять лише полумʼяними запрошеннями клієнтів на кшалт «ти туди не ходи, ти сюди ходи». А ті й ідуть. Недивлячись на відсутність у вільному доступі інформації про наявний курс та певний дефіцит готівкової валюти в касах окремих обмінників, українці знову почали скуповувати валюту. Вперше з початку війни. Укрінформ і собі пройшовся валютними «стежками» та на власні очі переконався - й за таких непростих умов готівковий валютний ринок успішно працює.

Долари є? А якщо знайду?

На подорож столичними валютними обмінниками надихнули кілька цікавих креативних табло, які трапились на очі авторові.

Цікаві вивіски валютних обмінників привертають увагу киян та іноді впливають на їхній настрій. Хтось з розумінням ставиться до нових ринкових правил, а комусь вони навпаки псують нерви.

Після того, як 29 липня Національний банк України заборонив публічно оголошувати курс валют, більшість обмінників вимкнули свої табло або написали на них щось інтригуюче, закликаючи людей іти саме до них. Отже, який це має вигляд та як впливає на поведінку споживачів.

Зараз на вулицях Києва перехожі можуть побачити однотипні фрази: «Ми працюємо», «У нас кращий курс» або «Чекаємо на вас». Також деякі обмінні пункти додають у надписі час роботи або свій номер телефону.

Таких табло більшість, але не всі. Деякі обмінні пункти дивують своїм креативом. Хтось малює картинки, а хтось не забуває про патріотизм та пише: «Працюємо заради нашої Перемоги!». Є і такі вивіски, де лише майорить синьо-жовтий стяг.

Валютні обмінники в столиці майже на кожному кроці, їх не складно знайти. Та попри запевнення НБУ у достатності готівки на ринку, в касах обмінників не завжди можна купити чималу суму. Ми вирішили зробити експеримент і ось, що вийшло: із 15 відвіданих обмінних пунктів тільки у восьми можна було купити валюту у сумі 300-500$. У решті обмінників - пропонували від 50$ до 200$.

Обійшовши кілька районів Києва у пошуках доларів, ми познайомилися з цікавими перехожими, які поділилися своїми враженнями від порожніх валютних табло.

«Ця система просто жахлива. Ось я їжджу машиною і мені постійно доводиться зупинятись, виходити й питати. Для людей це незручно. Я втрачаю багато часу на те, щоб зорієнтуватися в курсах», - каже кореспонденту Укрінформ адвокат Євген.

Таких коментарів було більшість. Але є люди, які з розумінням ставляться до регуляторного оновлення.

«Так, це, звичайно, незручно, але я розумію, чому необхідні такі кроки. Зараз Нацбанку не потрібна чергова валютна паніка. Люди й так у стресі, навіщо їх зайвий раз нервувати курсовою динамікою? Будь-яка заборона створює штучний ажіотаж, який розганяє паніку, а на валютному ринку це спрацьовує завжди», - коментує менеджер Юлія.

Продовжуючи тему цікавих вивісок, не можемо звернути увагу на те, що існують і такі обмінні пункти, де взагалі вимкнене табло. Тож  дехто думає, що вони не працюють.

У центрі міста можна знайти багато обмінних пунктів. Людей зазивають гаслами «Раді вас бачити» та «Кращий курс столиці України». Але як показує експеримент, курс там далеко не найкращий і ці вивіски тільки для привертання уваги перехожих. Інколи можна зустріти табло зі звичайним знаком долара.

Отже, попри всі заборони, обмінні пункти продовжують працювати та намагаються усіляко привернути увагу людей.

Коротко нагадаємо, навіщо ж НБУ заборонив демонструвати курс на вуличних табло.

«Відповідні заходи мали на меті як зниження спекулятивного тиску у готівковому сегменті, так і зменшення обсягів так званого «банкоматного туризму»», - наводили аргументи в пресслужбі Нацбанку. Кінцева мета цих ідей регулятора — зробити ринок валютообміну більш контрольованим та максимально зблизити котирування банківських точок валютообміну та обмінників фінкомпаній.

А тепер глянемо, чи спрацював розрахунок.

Що, знову валюту складаємо в «заначку»?

На готівковому ринку курс долара нині коливається близько 41- 42 грн/$1. Тобто за такою ціною його можна придбати в будь-якому небанківському обміннику. За встановленим з 21 липня Нацбанком офіційним курсом 36,6 грн/$1 валюту можна купити як в касах банків, так і в їхніх онлайн-системах. Але за однієї умови  - фіксації суми на депозитному рахунку строком не менше 3 місяців.

Нацбанк увесь цей час підтримував курс гривні на готівковому ринку за рахунок резервів й різними регуляторними обмеженнями намагався наблизити готівковий курс до офіційного, щоб мінімізувати тиск на резерви, які доводилося інтенсивно розпродувати, стримуючи надмірний курсовий стрибок. Як бачимо, не все вдалося - різниця між офіційним та комерційним курсами перевищує 4 грн.

У серпні, за даними НБУ, обсяги купівлі населенням України валюти перевищили обсяги її продажу майже на $107 млн. Тоді як у всі попередні місяці війни населення більше продавало валюти, ніж купувало. Що характерно, "чиста" купівля в серпні була сформована переважно на готівковому ринку. І це відбулося саме в умовах «курсової» тиші. Вона дещо стабілізувала ажіотаж, спровокований скасуванням заборони на купівлю громадянами валюти, і не дала надто розігнати курс.

З 1 квітня міжнародні резерви України становили 28 млрд доларів, до липня вони постійно знижувалися і сягнули 22,4 млрд доларів. Станом на 1 вересня резерви відновили зростання і нині  становлять 25,4 млрд доларів.

Регулятор стверджує, що обіг на офіційному готівковому валютному ринку в серпні перевищив 60% довоєнного рівня, тоді як у перші місяці війни після повної заборони він становив менше ніж 5%.

І той факт, що у валютників - як банківських, так і небанківських,  - ще недостатньо готівки, щоб задовольнити потреби клієнтів, повʼязаний перш за все труднощами у ввезенні готівки до України з-за кордону та неможливістю підкріпити валютні каси. Тут прийшов на виручку Національний банк, який запропонував банкам обмінювати готівковий  долар на безготівковий та 7 вересня провів першу таку операцію. НБУ запропонував 100 млн доларів готівкою й фактично вся сума була вибрана банками.

Катерина Єсікова, Київ

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-