Експерти оцінили, скільки газу потрібно аграріям на осінньо-зимовий сезон

Експерти оцінили, скільки газу потрібно аграріям на осінньо-зимовий сезон

Інфографіка
Укрінформ
За розрахунками Українського клубу аграрного бізнесу, оціночна потреба агросектору в природному газі на період із вересня 2022 року по квітень 2023 року становить 860 млн кубометрів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба асоціації.

Зазначається, що ця потреба враховує прогнозований рівень врожаю основних пізніх зернових та олійних культур, їхню вологість та відповідну витрату газу на доведення до базисної вологості, врожай цукрового буряку та витрати газу на переробку його на цукор, площу промислових овочевих теплиць, що знаходяться на контрольованій території України, та потреби інших основних галузей харчової промисловості.

В УКАБ констатують, що підприємства частково заміщують природний газ альтернативними видами палива, де це технологічно можливо та є фінансовий ресурс для відповідних інвестицій. Проте природний газ залишається основним видом палива для більшості з них – від 70 до 85%.

Водночас ціни на природний газ вже розпочали стрімке зростання. Якщо в серпні 2022 року тариф Нафтогазу України для підприємств становив 31,48 грн за кубометр (із ПДВ), то вже на вересень 2022 року тариф становить 49,99 грн за кубометр (із ПДВ).

В асоціації наголошують, що надалі ціни можуть продовжити зростання.

Читайте також: Шмигаль прогнозує складне, але стабільне проходження опалювального сезону

Природний газ використовується для сушіння зернових та олійних культур для доведення до базисних показників вологості та можливості довготривалого зберігання, для виробництва цукру з цукрових буряків, опалення промислових овочевих тепличних комплексів, а також у технологічних процесах виробництва борошна, олії, хліба, молочних продуктів та м’яса.

Як повідомлялося, станом на кінець серпня запаси газу в сховищах в Україні становили 13 млрд кубометрів, вугілля - 2 млн тонн.

Кабінет Міністрів виділив 1,409 млрд гривень на закупівлю стратегічного запасу матеріальних резервів, який дозволить оперативно реагувати на виклики та проблеми тепло- і водопостачання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-