росіяни брешуть та перешкоджають місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС - Енергоатом

росіяни брешуть та перешкоджають місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС - Енергоатом

Заява
Укрінформ
росіяни брешуть, маніпулюють і спотворюють реальний стан справ на Запорізькій атомній електростанції та розповсюджують лише вигідну їм інформацію про візит місії Міжнародного агентства з атомної енергії.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві НАЕК "Енергоатом" у Телеграмі.

"російські окупанти докладають максимум зусиль, щоб не дати місії Міжнародного агентства з атомної енергії можливості ознайомитися з реальним станом справ на Запорізькій АЕС. Вони поширюють маніпулятивну та брехливу інформацію про цей візит", - заявляють у компанії.

Так, переважна більшість "ЗМІ з усього світу", які вчора приїхали на АЕС, це російські пропагандисти. Автобуси з українськими та іноземними журналістами, які намагалися потрапити на станцію разом з місією МАГАТЕ через територію України, росіяни не пропустили на блокпосту.

Читайте також: Відключення ЗАЕС не зменшить ядерну загрозу – Галущенко

Загарбники "брешуть, спотворюють факти та докази, що свідчать про їхні обстріли станції, а також наслідки пошкоджень інфраструктури ЗАЕС. Прогнозовано звинувачують ЗСУ", - підкреслюють в Енергоатомі.

Військові вантажівки, які в порушення усіх вимог пожежної безпеки перебувають у машинних залах енергоблоків, росіяни представили експертам МАГАТЕ як техніку військ хімічного захисту. Усі створені ними порушення ядерної та радіаційної безпеки вони намагаються заховати у брехні та маніпуляціях, заявляють в Енергоатомі.

Також місію не пропустили у кризовий центр ЗАЕС, де зараз перебувають російські військові, яких не повинні були бачити представники МАГАТЕ, тобто частину озброєних росіян на атомній станції просто "заховали".

Читайте також: Це був цирк: працівник ЗАЕС розповів, як росіяни прийняли місію МАГАТЕ

Як підкреслюють в "Енергоатомі", місії "презентували" заздалегідь сплановане та зрежисоване шоу, як нібито жителі Енергодара "скаржаться на обстріли ЗСУ", а точніше – розповідають про обстріли, які загарбники наполегливо приписують українським захисникам.

росіяни навмисно заглушили мобільний зв‘язок та інтернет в Енергодарі, щоб не дати можливості передавати фото та відео із ЗАЕС та її міста-супутника.

До роботи на Запорізькій АЕС росіяни допустили лише оперативний персонал і суттєво обмежили перебування людей на маршрутах руху членів делегації МАГАТЕ.

Читайте також: Голова МАГАТЕ розгляне можливість постійної присутності представників агентства на ЗАЕС

"Розуміємо, що у цих умовах МАГАТЕ буде важко дати об‘єктивну оцінку ситуації на ЗАЕС. Натомість наголошуємо, що виконати всі рекомендації місії з відновлення на станції ядерної та радіаційної безпеки неможливо, поки вона перебуває під контролем російських окупаційних військ", - наголошують в Енергоатомі.

Як повідомляв Укрінформ, 31 серпня місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя, щоб відвідати атомну електростанцію в тимчасово захопленому Енергодарі.

1 вересня росіяни обстріляли дорогу по наперед узгодженому маршруту руху місії. Також війська рф з мінометів обстрілювали Енергодар. Пізніше загарбники відкрили вогонь із РСЗО та гелікоптерів. Повідомлялося про загиблих і поранених.

Читайте також: Литва хоче убезпечити Запорізьку АЕС поліцією ООН

На ЗАЕС залишилися п'ятеро представників місії МАГАТЕ, які продовжать роботу на станції.

Запорізька АЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. Відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку і боєприпаси, обстрілюючи прилеглу територію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-