Постійна місія МАГАТЕ та ООН на ЗАЕС є найкращим форматом для контролю за безпекою – Галущенко

Постійна місія МАГАТЕ та ООН на ЗАЕС є найкращим форматом для контролю за безпекою – Галущенко

Укрінформ
Постійна місія МАГАТЕ і ООН на Запорізькій атомній електростанції повинна мати у своєму складі як фахівців у галузі ядерної енергетики, так і військових експертів за виключенням представників російської федерації.

На цьому наголосив міністр енергетики Герман Галущенко, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу міністерства у фейсбуці.

«Ситуація на окупованій росією Запорізькій АЕС – це питання безпеки всієї Європи і вимагає міжнародного моніторингу до повної деокупації і передачі під контроль легітимного власника – Уряду України. Присутність міжнародних експертів створила б перешкоди для обстрілів станції з боку росіян», - йдеться в повідомлені.

За словами міністра, спільна місія може розпочати свою роботу вже у вересні, але повинна прибути на станцію виключно територією України.

Галущенко також підкреслив, що, незважаючи на погрози росії, ЗАЕС технічно досить складно від’єднати від української електромережі, проте якщо це відбудеться, це може стати першим кроком до ядерної катастрофи у Європі.

Читайте також: Україна і Британія обговорили необхідність якнайшвидшої деокупації ЗАЕС

Як повідомлялось, Секретаріат ООН готовий підтримати будь-яку місію МАГАТЕ через підконтрольну Україні територію на Запорізьку атомну електростанцію.

Раніше Президент України Володимир Зеленський на засіданні Ради безпеки ООН заявив, що місія МАГАТЕ якнайшвидше має взяти під постійний контроль ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

ЗАЕС є найбільшою атомною станцією в Європі. З 4 березня вона захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Європейський Союз засуджує військову діяльність росії навколо Запорізької АЕС та закликає державу-агресора негайно передати контроль над станцією Україні.

Фото: Фейсбук Міністерства енергетики України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-