В Україні слід створювати не зерновий, а грошовий резерв - міністр

В Україні слід створювати не зерновий, а грошовий резерв - міністр

Укрінформ
Україна протягом останніх 20 років має надлишок зерна, тому у формуванні Держрезерву зерна немає необхідності. Доцільно накопичувати не зерновий, а грошовий резерв. 

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

“У класичному розумінні Держрезерв для нас не є першочерговою метою. Держрезерв потрібен для того, аби убезпечити себе на випадок, коли в країні не стане зерна. … Ми живемо в країні, яка постійно має надлишок зерна, тому наша задача інша – зробити резерв у грошах, а не у зерні”, - сказав Сольський.

Міністр зауважив також, що США вже кілька десятиліть використовують інший підхід – накопичують гроші, оскільки завжди мають величезний профіцит зерна, тому не бачать доцільності витрачати час та гроші на формування ще якогось додаткового резерву.

Читайте також: FAО оголосила тендер на закупівлю потужностей для зберігання зерна в Україні

За його словами, Україна живе з профіцитом зерна останні 20 років.

Як повідомлялося, у Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня підписано угоду, в рамках якої здійснюватиметься вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Після підписання 22 липня Ініціативи щодо експорту зерна та пов'язаних харчових продуктів морським шляхом, ведеться підготовка портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» до відновлення роботи. Захід суден у них і вихід здійснюватиметься шляхом формування каравану, що супроводжує судно лідирування.

23 липня ворог атакував Одеський морський торговельний порт крилатими ракетами типу "Калібр". Дві ракети були збиті силами протиповітряної оборони, ще дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

Читайте також: Блінкен говоритиме з лавровим про експорт українського зерна

Сполучені Штати та решта світу розраховують на те, що росія дотримається своїх домовленостей щодо експорту українського зерна. Президент України Володимир Зеленський сказав про те, що чим більше українського зерна буде на світовому ринку, то стабільнішою буде ситуація у партнерів, а отже – ефективнішою буде спільна протидія державі-терористу росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-