Україна готує план Б у разі неможливості деблокади морських портів

Україна готує план Б у разі неможливості деблокади морських портів

Укрінформ
Україна вже готує додаткові потужності зі зберігання зерна, що допоможе в разі відсутності експорту через порти зберігати як минулорічні залишки, так і новий врожай, який уже за місяць активно збиратиметься.

Як передає Укрінформ, про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє пресслужба міністерства.

«Зважаючи на перехідні залишки з минулого року і на прогноз врожайності цього року, може бути дефіцит в межах 10–15 млн тонн. Тому зараз як план Б для зберігання збіжжя в разі неможливості швидкого експорту завозяться мобільні елеваторні банки та рукави, аби мати в резерві потенційне обладнання для зберігання цих додаткових тонн», - розповів він.

Висоцький уточнив, що загалом в Україні є тисячі елеваторних потужностей, і вони розподілені по всій території нашої держави. Також керівництво країни продовжує спільно з міжнародними партнерами (ООН) працювати в напрямку деблокади морських портів.

«Сама ідея важлива і потрібна, без неї ми не зможемо реалізувати увесь експортний потенціал. І, зрозуміло, що для цього потрібно мати декілька факторів: це й достатньо протикорабельної зброї, і забезпечений гарантований військовий супровід. Тому продовжується робота в цьому напрямі. Коли будуть кінцеві узгоджені Україною деталі, можемо повідомити», - додав він.

Читайте також: Штати разом із союзниками шукають рішення для вивезення зерна з України – CNN

Як повідомлялось, згідно з даними Державної служби статистики України, станом на 1 січня 2022 р. загальна потужність зберігання в країні становила 75 млн тонн, включаючи 30,5 млн тонн потужності підприємств, що займаються переробкою та зберіганням, і 44,5 млн тонн – безпосередньо у сільгоспвиробників. Враховуючи потужності в областях з активними бойовими діями, доступними можна вважати лише 60,9 млн тонн ємностей для зберігання. Таким чином, перехідними залишками поточного сезону залишаться заповненими 35% доступних потужностей зерносховищ.

російська федерація завдає навмисних ударів по сховищах із зерном в Україні, краде українське зерно із захоплених територій та використовує блокаду морських портів України як знаряддя війни і провокує такими діями глобальний голод.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-