Підвищення облікової ставки не вплине на інфляцію - експерт

Підвищення облікової ставки не вплине на інфляцію - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Підвищення ставки рефінансування до 25% жодним чином не вплине на інфляцію, бо вона викликана передусім немонетарними чинниками.

Це спрогнозував у коментарі Укрінформу економіст, директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Він вважає, що в умовах війни Нацбанк мав залишити ставку на колишньому рівні (10%). Змінювати її не було сенсу, бо цей інструмент не працює.

“Підвищення облікової ставки жодним чином не вплине на інфляцію. Адже вона викликана іншими чинниками (війна, логістика, зменшення асортименту), жоден з яких не є монетарним. Тим більше, що Нацбанк з початку війни влив в економіку 120 мільярдів емісійних гривень”, - наголосив Несходовський.

Читайте також: Облікова ставка НБУ зросла до 25%: що це означає для економіки і громадян

Частково ці гроші були акумульовані банківською системою. Бо значна їх частина пішла на виплати заробітних плат військовим, котрі, здебільшого, одразу не використовують цих коштів, залишаючи на зарплатних рахунках чи на депозитах.

“Можливо, рішення НБУ приведе до підвищення депозитних ставок. Але не знаю, наскільки це буде позитивним у цілому. Адже Мінфіну, скажімо, доведеться підняти ставки за військовими облігаціями. Отже, залучення ресурсу коштуватиме державі набагато дорожче - не 12, а 25-27-30%. Це погіршить для держави умови внутрішніх запозичень і негативно вплине на бюджетну дисципліну. Словом, це просто лише пришвидшить “залізання” країни в борги”, - вважає директор Інституту.

Читайте також: Девальваційні очікування українців чутливі до змін на фронті – глава НБУ

Як повідомлялося, Правління Національного банку вирішило підвищити з 3 червня облікову ставку з 10 до 25% річних. У НБУ розраховують, що суттєве збільшення ставки рефінансування разом з іншими заходами допоможе зберегти від знецінення гривневі доходи і заощадження громадян, збільшити привабливість активів у гривні та знизити тиск на валютний ринок. Нацбанк же тепер матиме більше можливостей забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси в умовах війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-